Ege Adalarıyla Ticarete "Yüzer Fuar" Desteği

Havacılık şirketi SunExpress'te çalışan deneyimli pilot Zafer Başgöl, 4 milyon euroya aldığı gemi ile eğlence sektörünün yanısıra fuarcılık alanında da faaliyet göstermeye hazırlan

Ege adalarıyla ticarete 'yüzer fuar' desteği
 
Havacılık şirketi SunExpress'te çalışan deneyimli pilot Zafer Başgöl, 4 milyon euroya aldığı gemi ile eğlence sektörünün yanısıra fuarcılık alanında da faaliyet göstermeye hazırlanıyor.

Egeli sanayicilerle ve küçük işletmelerle görüşmelerini sürdüren Başgöl, annesinin adını taşıyan "Lamia" gemisini mini bir fuar haline getirip Midilli, Sakız gibi Ege'deki Yunan adalarına götürecek.

İlk fuarı birkaç ay içinde kuyum ve alyans üretimi alanında yapmayı planladıklarını belirten Başgöl, daha sonra diğer sektörlere yönelik de organizasyonlar yapacaklarını açıkladı.

Uzun yıllar Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda asker olarak çalıştıktan sonra sivil havacılık sektörüne geçtiğini ifade eden Zafer Başgöl, denize olan sevgisi nedeniyle yaklaşık 7 yıl önce bir katamaran satın alarak denizciliğe adım attığını belirtti. Bu işi bir hobi olarak yaptığını dile getiren Başgöl, kardeşleri Meryem Başgöl ve Yusuf Başgöl ile beraber eğlence sektörüne yönelik hizmet verdiklerini söyledi. Başgöl, "İzmir-Bostanlı iskelesinde duran gemimizde akşam yemeklerinden Körfez turuna, düğünlerden firma toplantılarına kadar farklı organizasyonlar yapıyoruz. Geminin yüzer tesis belgesi de var. Ege Bölgesi'ndeki çeşitli firmalardan gelen talep ve öneriler üzerine gemiyi ticari fuar organizasyonları için de kullanmaya karar verdik" dedi.
 
Kıyı ticareti canlanacak

Yunanistan'a ait adalar ile Ege kıyıları arasında ticari ve kültürel ilişkilerin tarihsel geçmişi olduğunu dile getiren Başgöl, karşılıklı ticaretin bugün de devam ettiğini ancak yeterli düzeyde olmadığını söyledi. Başgöl, şöyle konuştu: "Türk firmalarının isteyip de ulaşamadığı bir pazar var. Bu nedenle bir tür workshop niteliğinde olacak organizasyon ile Lamia'yı bir fuarcılık gemisi yapmaya karar verdim. Aydın, Manisa, Muğla, İzmir'deki küçük firmalar ürettikleri ürünleri yüzer gemi sayesinde Sakız'a, Midilli'ye, Sisam'a, Rodos'a, Kos'a ulaştırabilecek. Demirlediğimiz adaların tüm sakinleri gemiyi ziyaret edecek. Ticari bağlantılar kurulacak. 10 metrekarelik standlarda 30 firma standı düşünüyoruz. Fuarın 3 gün sürmesini planlıyoruz."

Yazın da kışın da fuar düzenleyebileceklerini ifade eden Başgöl, kasım ayında turizm tesislerine yönelik fuarlar, şubat-mart aylarında da deniz turizmine yönelik fuarlar organize edeceklerini anlattı. Başgöl, kuyum-alyans fuarının ise en çok ilgi görecek fuarlardan biri olacağını belirtti.
 
Denizle barışık değiliz

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen deniz sevgisinin gelişmediğine dikkat çeken Başgöl, "Denizi sadece seyrediyoruz, onunla barışık yaşamıyoruz. Maldiv Adaları'ndan Hollanda'ya kadar dünyanın bir çok ülkesini dolaştım. O ülkelerde deniz sevgisini görünce kıskanmamak elde değil. Bu nedenle çocuklara denizi sevdirecek organizasyonlar yapacağız. İlkokul öğrencilerini gemiye davet edeceğiz. Onlara hem Körfez'i dolaştırıp hem de deniz hakkında bilgi vereceğiz" diye konuştu.

Aynı zamanda su altı akvaryumu ile çocuklara denizde yaşayan canlıları göstereceklerini kaydeden Zafer Başgöl, denizcilik okulu öğrencilerinin de gemide staj yapabileceklerini ifade etti. Başgöl, bu şekilde Lamia'yı ticari bir işletmenin ötesinde yöre halkının sahiplendiği bir gemi yapmak istediklerini söyledi.

Kaynak:Referans/Sinan Doğan