Denizdeki gönüllülerin hikâyesi

2001 yılında emekli tümamiral Varol Atalay tarafından kurulduktan sonra Marmara Denizi'nde ve İstanbul Boğazı'nda yardıma ihtiyacı olan herkese koşan Denizde Arama Kurtarma Derneği, gönüllülerin gerçek hikâyeleri Kitap oldu.

2001 yılında emekli tümamiral Varol Atalay tarafından kurulduktan sonra Marmara Denizi’nde ve İstanbul Boğazı’nda yardıma ihtiyacı olan herkese koşan Denizde Arama Kurtarma Derneği, gönüllülerin gerçek hikâyeleri Kitap oldu. ‘Gönülleri Denizde Olanlar’ adlı kitabın yazarı Murat Kaya, kitabın hikâyesini şöyle anlatıyor: “Kış günlerinde çok zor hava şartlarında bile hiçbir karşılık beklemeden denize çıkan gönüllülerin fedakarlıklarını anlatmak istedim. Kitap ile onları ve çok bilinmeyen ama herkesin takdir etmesi gereken can kurtarma olaylarını kalıcı hale getirmek amacındayım. 3 metre yüksekliğindeki dalgalar arasında kayalıklara doğru giden ahşap teknede hiç tanımadığı kişileri, görevi olmadığı halde kurtarmak için kendi canını tehlikeye atan DAK/SAR gönüllülerinin gerçeklerini yazdım.” 

Nöbetleşe çalışıyorlar

Kalamış Koyu’nda 12 mil yarıçapındaki alanda bulunan gönüllüler, 24 saat göreve hazır gönüllüler. 250 aktif gönüllüden oluşan DAK/SAR, şimdiye kadar 551 kişiyi denizden kurtardı. 2 bin deniz olayına müdahale eden gönüllüler, bazen karaya oturan bir tekneye bazen makinesi bozulan bir bota yardıma gidiyor. Denize düşen insanları sürat botlarıyla kurtaran gönüllüler 24 saat kendi istekleriyle nöbet tutuyor.

‘Gözlerdeki teşekkür’

“Bot yavaşça sudaki genç adama yaklaştı, adı ile seslenmelerine rağmen cevap vermemesi kaygı yarattı.(...) Delikanlıda hipotermi başlamış, şuur gitmişti. Gözleri açıktı ama anlaşılmaz şekilde konuşuyordu. Karadaki destek unsurlarının çabası ile Moda İskelesi’ne bir ambulans gelmiş ve onları bekliyordu. Delikanlının gözlerindeki minnet ve teşekkür ifadesi, insan hayatı kurtarma konusundaki kararlılıklarını perçinledi.”

Gökhan Karakaş/Milliyet