Denizcilik Sektöründe Eleman Sıkıntısı

5 yıldır Samsun'da gemilere personel amacıyla "Karadeniz Gemi Adamları" adı altında irtibat bürosu işleten 15 yıllık usta gemici Necmi Cengil eleman bulamamaktan şikayetçi.

GEMİCİLER SIKINTILI

Türk armatörlerin gemide çalıştırmak için eleman sıkıntısı yaşadığını belirten Karadeniz Gemi Adamları İrtibat Bürosu Başkanı Gemi Baş Makinisti Necmi Cengil, gemilerin kendilerinden talep etiği personeli Samsun'da bulamadıkları belirterek geçen yıl dile getirdikleri sıkıntının halen devm ettiğini belirtti.

Yaklaşık 5 yıldır Samsun'da gemilere personel tedarik etmek amacıyla "Karadeniz Gemi Adamları" adı altında irtibat bürosu işleten 15 yıllık usta gemici Necmi Cengil eleman bulamamaktan şikayetçi.

Her fırsatında gündeme getirilen Samsun'daki işsizlik sıkıntısına bir anlam veremediğini belirten Cengil, "Yaklaşık 5 yıldır Samsun'da gemilere personel tedarik etmek için aracı kuruluş niteliğinde irtibat bürosu işletiyorum. Maalesef gemilerin bu ihtiyacına cevap veremiyoruz. Bundan dolayı gemiler yabancı bayrak çekmek zorunda kalıyor. Çünkü personel tedariğini dışardan karşılamak zorunda kalıyor. Gençler işsizlikten yakınıyor. Biz çalıştıracak adam bulamıyoruz. Bu anlamda çalışmak isteyen insanlara kurs dahi veriyoruz. Fakat tüm bunlara rağmen insanlarımıza iş beğendiremiyoruz" diye konuştu.

EN DÜŞÜK ÜCRET 1000 YTL

Denizcilik sektöründe Karadeniz insanının tutulduğunu ve sevildiğini belirten Gemi Baş Makinisti Necmi Cengil, bu konuda personel talep eden gemilerin tercih noktasında Karadeniz insanının öncelik kazandığını ifade etti.

Gemilerde çalışanların maaş konusunda piyasa şartlarına nazaran güzel paralar aldığını dile getiren Cengil, "İnsanların asgari ücrete talim ettiği bir dönemde gemi adamlarının en vasıfsızı 1000 YTL alır. Tecrübe ve konumuna göre bu ücretler artar 4 bin YTL'yi bulur. İsteyen herkese 15 gün içerisinde gemi adamı sertifikası verilebilir. Yani bu işi nitelikli olarak yapmak isteyenler tüm masrafları içerisinde 800 YTL'ye bu belgeye kavuşabilirler" diyerek iş arayanlara çağrıda bulundu.

Cengil ayrıca, meslek lisesi mezunları, denizcilikle ilgili okullardan mezun olanlar ve askerliğini denizci olarak yapanların ayrıca tercih edildiğini kaydetti.

Samsun Halk Gazetesi