Dalgalarla boğuşan şişme botun en çılgınları

Denizlerde son yılların en keyifli modası, kısaca RIB denilen sert tabanlı şişme botlar. Fatih Altaylı Habertürk'te konuyla ilgili yazdı.

Denizlerde son yılların en keyifli modası, kısaca RIB denilen sert tabanlı şişme botlar.

Bot dediysem aklınıza eczanalerde satılan çocuk botları gelmesin.

Bunlar her türlü denize dayanıklı, muazzam konforlu ve muazzam süratli deniz canavarları. Giderek büyüyen, giderek gelişen, giderek konforlu hale gelen ve giderek de güçlenen bu botlar artık denizlerin kralı.

Muazzam süratleriyle denizde bir yerden bir yere gitmenin en kolay yolu haline gelen bu botlar sayesinde artık koca koca teknelerle bir yere gitmek yerine, teknenizin yanına bağladığınız botla çok daha mobil hale gelebiliyorsunuz. Cannes’da demirlediğiniz teknenizin yanından botunuza atlıyor ve yarım saat sonra St. Tropez’de Pompelone Plajında Club 55’te yemeğe oturabiliyorsunuz. Ya da buralarda takılıyorsanız, Göcek’ten bota atlayıp, 15-20 dakika içinde Rodos’ta Alexis’te masaya oturabiliyorsunuz. Tabii bunu yaparken saçınızın başınızın dağılmasını, yüzünüzün rüzgârdan yamulmasını da göze almak zorundasınız. Yoksa genelde büyük yatların içine koyulan son derece kaliteli, güvenilir ama bunlar kadar hızlı olmayan Novurania veya Castldi gibi çok çok iyi botlar ya da özellikle sportif amaçlı kullanılan Zodiac gibi şahane klasikleşmiş RIB’ler de var ama ben size hakiki canavarlardan bahsedeceğim.

Genelde fiberglas ama bazen de karbon sert gövdelerin yanına hypalon veya ender olarak PVC’den imal edilmiş şişirilebilir tüpler takılarak yapılan bu tekneler çok güvenli ama çok da tehlikeli. Fakat çok da keyifli ve işlevseller. Burada size anlatacaklarım, bu botların en “manyak” olanları.

1. Technohull

Komşumuz Yunanistan’da üretilen bir bot. Son zamanların çok poüler bir teknesi. Süper hızlı ve konforlu. Gövde yapısı çok çok iyi olduğu için çalkantılı denizlerde bile yüksek performans sağlıyor. V şeklindeki gövdesi ve altyapısı sayesinde çok kabiliyetli. Yüksek hızlı dönüşlerde çok güvenilir. Benim favorim SeaDNA 999 modeli. 3 adet 300 beygirlik motorla donatıldığı zaman 8 mile yaklaşan bir hıza sahip. Tamamen açık olanı ve başaltında küçük bir kamaraya sahip olan modelleri mevcut. Çok keyifli ve süratli bir tekne. 10 metrelik tekne, 75 mil ortalama süratte mil başına 1 litre yakıt tüketiyor. Technohull bir süre önce yeni bir tekne daha üretti.

O da Omega 41. 13.5 metrelik bu dev şişme bot, 3 adet 400 beygirlik motorla 70 milin üzerinde bir sürate ulaşabiliyor. Maksimum kullanılabilecek güç 1400 beygir.

2. Skıpper

Birkaç yıllık bir firma Skipper ama muazzam botlar yapıyor. 120 S modeli şahane bir tekne ama bana göre fazla oturaklı. Benim favirom ise Skipper NC 100S. Yaklaşık 10 metre boyundaki teknenin gövde dizaynı Technohull’a çok benziyor. Çok konforlu bir tekne olduğunu söylemem mümkün değil. Fakat yüksek imalat kalitesiyle çok güvenilir. 2 adet 400 beygirlik dıştan takma motorla 75 mil sürate ulaşabiliyor ama bence 80’i de geçer. Ben olsam bu gövdeye 2 adet Seven marine motor takar ve 110 beygir güçle neler yapabileceğini görmek isterim.

3. SACS

Bu tarz botların en ünlüsü herhalde SACS’tır. Bir zamanlar rakipsizdi ama hâlâ çok iyi. Yeni Strider 20’si tam bir canavar. Buna şişme yat demek daha doğru olabilir. İçinde mutfağı ve yatak odaları mevcut. Her biri 1900 beygir gücünde iki adet MAN dizel motorun sağladığı güçle 70 mile yakın bir sürate ulaşabiliyor. Ancak benim favorim. SACS’ın 12 Esse R modeli. 12 metre 30 santimlik bu muazzam bota 3 adet 350 beygir dıştan takma motor koyabildiğiniz gibi, içten takma olarak da pek çok seçenek var. İçten takma motor kullanacaksanız mutlaka Arneson Drive pervane sistemini de alın derim.

4. Parker

Polonya imalatı bu tekne, Polonya atları gibi. Dayanıklı, güçlü. Hız konusunda diğerlerinden bir tık daha aşağıda ama sağlamlık ve dayanıklılık olarak hepsinden önde gelmesi olası.

Diğerleri kadar şık olmamakla birlikte, işlevsellik olarak önde. Parker’in 1000 Baltic modeliyle her havada, her yere güvenle gidebilirsiniz.

Biraz askeri amaçlı yapılmış gibi dursa da çok iyi bir tekne. 2 adet 400 beygirlik motorla 60 milin üzerinde bir sürate erişebiliyor.

5. Pirelli

Pirelli de bilinen ve tercih edilen markalardan biri. Rahat, konforlu ve geniş bir tekne. Kalitesi tartışılmaz. Konforu da. Gövde yapısı nedeniyle bir Technohull ya da Skipper kadar sºüratli değil. Ancak çok daha rahat olduğu kesin. Benim en sevdiğim modeli PZero 1400 Sport.

13 metrelik bot, diğer Pirelli botlar gibi içten takma motorla donatılmış ve bu sayede üzerinde bolca güneşlenme alanına sahip.

2 adet 430 beygirlik içten takma motorla 50 milin üzerinde bir hıza sahip.