Çin'in Deniz Gücü Uzak Doğu'da ABD deniz gücünü yakaladı

Gemi üstüne gemi liman üstüne liman: Çin, son yirmi yılda küresel gücün temel motorlarından birini inşa ediyor: modern bir donanma.

Gemi üstüne gemi liman üstüne liman:  Çin, son yirmi yılda küresel gücün temel motorlarından birini inşa ediyor: modern bir donanma.

Avustralya'nın Başbakanı Malcolm Turnbull, ABD Savunma Sekreteri James Mattis ve başkalarının Asya'nın en önemli güvenlik konferansı için bu haftasonu Singapur'da toplanan Çin'in "mavi su" donanması, Shangri- La Diyalogu. Doğu Çin Denizi'nden Afrika Boynuzu'na kadar, Çin savaş gemilerinin artan varlığı halihazırda dünya meselelerini şekillendiriyor.

New American Security'nin Asya-Pasifik güvenlik programının merkezi direktörü Patrick Cronin, "2030 yılına kadar, küresel bir Çin donanmasının varlığı, uluslararası politikanın önemli, etkili ve temel bir olgusu olacak" dedi. ABD ve müttefikleri "yükselen bir Çin'den ziyade" yükselen Çin "e hazırlanmaya başlamalı."

Halkın Kurtuluş Ordusu bir ölçüyle 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD'nin - Asya'nın muazzam deniz kuvvetini zaten yakaladı. Geçen yıl Çin, 183 kruvazör, destroyer, küçük yüzer gemiler ve denizaltılar için ABD'ye karşı 188 ile karşılaştırılabilir düzeydeydi. Bu, Shangri-La toplantısını organize eden Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü tarafından sağlanan verilerin CNAS analizine göre yapıldı.

CNAS, Mart ayı raporunda, PLA Deniz Kuvvetleri'nin önümüzdeki on yılın sonunda 260 gemiye sahip olacağını tahmin ederek ABD'nin yaklaşık 199 gemisini geçtiğini tahmin etti. Buna göre Donanma operasyonları şefi Amiral John Richardson, bu ayın başlarında Singapur'da, Amerika'nın daha fazla savaş gemisi inşa etmesi gerektiğini ve hızlı olacağını söyledi.

Başkan Donald Trump, ABD filosunu yüzde 25'ten fazla artırmaya çağırırken, geçen hafta yayınladığı ilk bütçe teklifinde yalnızca iki küçük Littoral Savaş Gemisi için fonlar yer alıyordu.

Emin olmak gerekirse, deniz kuvvetlerini okyanuslar arasında yansıtmak genellikle uçak gemileri anlamına gelir. Ve dünya genelinde uçak gemili filo grupları bulundurmak - ABD'nin şu anda ship olduğu 10 grup gibi - denizaşırı üsler ağı gerektiriyor. Çin ikisinden de yoksundur. Fırkateynler ve diğer küçük gemilerin ülkenin gelecekteki filosunun büyük bölümünü oluşturması bekleniyor.

Çin Başbakanı Xi Jinping, Afrika'nın, Ortadoğu'nun ve Güneydoğu Asya'nın ülkenin artan ekonomik çıkarlarını kuşatan Hint ve Pasifik okyanuslarına güç sağlayabilmek için hazırlıklar yapıyor. Çin, ilk yurtiçinde inşa edilen uçak gemi projesini nisan ayında başlattı. Bu gemilerin altı tanesi de bu gemilerin ikincisidir.

Ülke ayrıca, Cibuti'nin doğu Afrika ülkesinde, Fransızların ve ABD'nin de askeri teçhizata sahip olduğu ilk yurtdışı üssünü geliştiriyor - Çinli yetkililere "destek tesisi" diyor. Çin'in, Xi'nin 21. Yüzyılın Deniz İpek Yolu ticaret ve altyapı programı kapsamında dünya çapında limanlar geliştirmesine yardımcı olması nedeniyle bu tür fırsatların artması bekleniyor.

Çin'in artmakta olan deniz gücüne nasıl tepki verilecği konusu, Cuma günü Singapur'daki Shangri-La Otelinde toplanana amiraller, bakanlar ve savunma müteahhitlerinden ana konusuydu.

Turnbull, konferansa yaptığı açılış konuşması öncesinde bir röportajda Perşembe günü Bloomberg Televizyonuna "Çin'in hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi ve güçlü olmanı  bhaklı olmak anlamına gelmediği ilkesine saygı göstermesi hayati önem taşıyor" dedi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünden yapılan tahminlere göre, Çin savunma harcamaları bu yıl  Doğu Asya, Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'nın geri kalanının tamamından fazla oldu. Çin'in komşuları şimdi kendi filolarını genişletiyorlar.

Bu yıl tek başına, Hindistan, Singapur, Tayvan ve Tayland denizaltı inşa etme veya satın alma planlarını açıkladı. Hindistan, önümüzdeki on yıl boyunca 200 gemilik filosuna için 60 savaş gemisi daha eklemeyi hedefliyor. Singapur deniz kuvvetleri komutanı  Amiral Lai Chung Han, denizaltıların hızla çoğalmasıyla kaza riskini azaltmak için bu ayın başlarında bir davranış kuralı talep etti.

(Bloomberg'den Çeviri)