Çin denizaltıları, yeni teknoloji sayesinde ABD'yi geçebilecek

South China Morning Post gazetesi, Çin denizaltıların entegre elektrikli motor teknolojisi sayesinde yakında ABD'li muadillerine göre daha sessiz olabileceğini ve böylelikle büyük üstünlük elde edeceğini belirtti.

Çin’in denizaltılar için entegre elektrikli motoru üretme alanındaki başarısının, Pasifik’te üstünlüğü ele geçirme mücadelesinin akıbetine yeni gözle bakma fırsatını verdiğini belirten Rus askeri uzman Vasiliy Kaşin, “Eğer bu teknoloji mükemmel duruma getirilirse Çin nükleer güçlerinin gelişimi için ciddi sonuçları olacak. Ama aynı zamanda Çin motorunun özellikleriyle ilgili bazı noktalar belirsiz kalmaya devam ediyor” dedi.

Çin’in ünlü donanma uzmanı Ma Weiming, bir TV kanalına açıklamasında, mükemmelleştirilen entegre elektrikli motorların bileşimlerinin yeni nükleer denizaltılarına yerleştirildiğini açıkladı. Uzmanın bahsettiği teknolojinin, Huludao’daki tersanede üretilen yeni çok fonksiyonlu denizaltılar olduğu belirtiliyor.

GÜÇ KAYNAĞI SORUNU DAHA ETKİLİ BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLECEK

Entegre elektrikli motorlar, deniz aracının temel (nükleer, gaz türbinli, disel) motoru ile pervane arasındaki mekanik bağdan vazgeçilmesini öngörüyor. Bu sorunun çözümü, gürültü seviyesini düşürecek ve enerjiyi motor ile diğer sistemler arasında serbestçe dağıtarak aracın güç kaynağı sorununu daha etkili biçimde çözecek. Bu da, deniz araçlarının, daha fazla enerji harcayan silahlarla, örneğin, gelecekte elektromanyetik toplar ve lazer silahlarla donatılması fırsatını sağlayacak. Bu imkan, gemiler için önem taşıyor.
Nükleer denizaltılara gelince, ABD, İngiltere ve Rus denizaltılar bugüne kadar ileri hareket için nükleer motorun ürettiği ve pervaneyi döndüren turbo dişli cihazı harekete geçiren buharı kullanıyordu.

JENERATÖRLÜ SİSTEMDE, GÜRÜLTÜ AZALSA DA HIZ TAVANI DÜŞÜYORDU

Çin'in yerli tasarım ve üretim yeni nesil destroyeri, ülkenin doğusundaki Şanghay kentinde suya indirildi. Hava ve deniz savunma ekipmanları ile donatılan destroyer, test aşamasına geçti

Fransız ve Çin denizaltılar da bugüne kadar elektrik hareket kurallarını kullanıyordu. Nükleer motorları, pervaneye bağlı olmayan ve tüm enerjiyi elektrikli jeneratörlere veren türbinleri harekete geçiriyordu. Jeneratörlerden gelen elektrik de pervaneye bağlı elektrikli motoru harekete geçiriyordu. Bu şema aslında gürültüyü azaltsa da hız tavanını düşürüyordu. Her şey motorun kalitesine ve diğer faktörlere bağlı. Çinlilerin, diğer tüm ülkelerden önce nükleer denizaltılarında elektrikli hareketi kullanmaya başlamasına rağmen yakın zamana kadar Çin nükleer denizaltılar en gürültülü olarak gösteriliyor.

TAM KAPASİTEYE ULAŞTIRMAK ZAMAN ALABİLİR

Çin’in denizaltılarını entegre elektrikli motorlarla donatması, donanmasının gelişiminde son derece büyük bir adım olacak. Ancak Batı filolarının deneyimi, böyle bir motoru tam kapasiteye ulaştırmak ve maliyetini düşürmek için belli bir zamana gerek olduğunu gösteriyor.

Eğer Çin gerçekten de denizaltıları sessiz yapmakta başarılı olursa askeri potansiyelindeki en büyük açığı kapatmış, yani denizaltı ve anti denizaltı güçlerinin zafiyetini gidermiş olur. Huludao’daki tersanenin genişletilmesi de bu yönde aktif çalışmaların yürütüldüğünü gösteriyor. Çin medyasına göre bu tersanede şimdi aynı zamanda 5-6 denizaltının yapımı mümkün.(Sputnik)