Çin'deki Oğlundan 7 Aydır Haber Alamıyor

Gemi işçisi olan oğlu geçtiğimiz aralık ayında Çin'e gönderen Gülber Daltaban, 7 aydır oğlundan haber alamamanın acısını yaşıyor.

Sebebi tam olarak bildirilmeden oğlu tutuklanan ve tutuklamadan sonra sesini bir daha duyamayan anne, yetkililerin yardımını bekliyor. Acılı annenin avukatlığını yapan Savaş İnandıoğlu ise, Gülber Daltaban'ın Çin'de bir hukuk mücadelesi verecek maddi imkânı bulunmadığını söyleyerek, durumu Türk Dışişleri Bakanlığı'na ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na bildirmeye hazırlanıyor. Avukatın verdiği bilgiye göre, olaylar şöyle gelişti: Gemi işçisi Güray D. (34), geçtiğimiz aralık ayında Türkiye merkezli Sea Pioneer Denizcilik Şirketi'nin gemisiyle Çin'e gitti. Şirketin M/V ACJ PRIDE isimli ticaret gemisinde yağcı olarak çalışan Güray D. 6 Aralık 2010 tarihinde gemi kaptanından izin alarak çıktığı çarşıdan, ertesi gün yaralı olarak döndü. Tedavi için gittiği hastanede ise gözaltına alınan işçinin durumundan ailesi haberdar edilmedi.

Bu süreçte hem Çin'deki Pekin Büyükelçiliği'nin hem de gemi sahibi ve işveren Sea Pioneer şirketinin Güray D.'yi hukuken yalnız bıraktığını ileri süren İnandıoğlu, şöyle konuştu: "Belki de Güray bir suç işledi, bunu bile tam olarak bilemiyoruz. Ama en azından durumu hakkında ailesine net bir bilgi verilmesi, telefon görüşmesi imkânı sağlanması gerekir." İnandıoğlu, şirketin işçisini korumadığı gibi, iş sözleşmesini de feshederek anneyi tam manasıyla yalnız bıraktığını anlatıyor. Ayrıca Sea Pioneer Denizcilik Şirketi'nin yetkilileri, Zaman'ın bu konudaki görüşme talebini cevapsız bıraktı.