'Çeşme'deki balık çiftlikleri körfezin dışına çıkarılmalı'

ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, M/V Lady Tuna gemisinin Çeşme kıyılarında yakıt kirliliğine neden olduğunu öne sürerek, balık çiftliklerinin körfezin dışına çıkartılması gerektiğini belirtti.

'Çeşme'deki balık çiftlikleri körfezin dışına çıkarılmalı'

ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, M/V Lady Tuna gemisinin Çeşme kıyılarında yakıt kirliliğine neden olduğunu öne sürerek, balık çiftliklerinin körfezin dışına çıkartılması gerektiğini belirtti.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir, M/V Lady Tuna gemisinin Çeşme kıyılarında yakıt kirliliğine neden olduğunu öne sürerek, balık çiftliklerinin körfezin dışına çıkartılması gerektiğini belirtti. M/V Lady Tuna gemisinin kayalara oturarak denize yakıt sızdırması sonucu Çeşme kıyılarında oluşan kirlilikten plajı ve kıyılarının etkilendiğini belirten Ilıca Otel Genel Müdürü ve ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, yıllardır Çeşme turizmcileri olarak balık çiftliklerinin kaldırılması için feryat ettiklerini söyledi. Demir, "Bu kadar yüksek grostonluk gemilerin, bu körfeze girmesi çok hatalı. Kesinlikle körfezimize girmemesi gerekir. Girmemesi için de balık çiftliklerinin körfezin dışına çıkartılması gerekir. Balık çiftlikleri buralarda olduğu sürece bu tehlike her zaman için var. Balık çiftlikleri zaten Çeşme’nin denizini kirletiyor. Bir de balık çiftliklerindeki balıkların transferi için gelen gemilerin de böyle kazalar nedeniyle ya da herhangi bir nedenle petrol atığı bırakması, denizimizde ikinci bir kirlilik oluşturuyor. Buna ne devletimiz, ne Çeşmeliler, ne Çeşmeli turizmciler, ne de yatırımcılar müsaade etmeli. Bu feryadımızı bir kez daha aktarmak istiyoruz; Biz Çeşme’de, Ildır koyunda, Ilıca plajlarının hemen karşısında kesinlikle balık çiftliği istemiyoruz. Balık çiftliklerini buralardan kaldırsınlar. Balık çiftlikleri başımızın belası. Bu beladan kurtulmak istiyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

"Birçok rezervasyon iptal olma noktasına geldi"

M/V Lady Tuna gemisinin kazasından sonra Çeşme kıyılarında oluşan kirlilik nedeniyle Çeşme turizmcileri olarak büyük ıstırap çektiklerini kaydeden Demir, "Denizin üzerindeki, kıyılarımızdaki simsiyah petrol atığı ve kokusundan deniz kıyısına yaklaşmakta zorluk çektik. Böyle bir kaza oldu. Bu kaza iyi ki kışın oldu. İyi ki yaz aylarında olmadı. Çeşme’de kimse denize giremeyecekti. İleride böyle kazaların olmaması için ne yapılacak? Hangi tedbirler alınacak? Artık bunun tartışılması gerekiyor. Liman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’yle ciddi şekilde görüşüyoruz. Otel olarak da ciddi zarar gördük. Çeşmeli turizmciler olarak da zarar gördük. Kötü bir algı oluşturuldu. Birçok rezervasyon şu anda iptal olma noktasına geldi. Erken rezervasyon yaptığımız misafirlerimiz bizleri arayarak, ’Bu duyduğumuz gerçek mi? Çeşme’deki petrol atığı hala denizde var mı? Bu yıl geldiğimizde, otellerin plajında, halk plajında ve beach cluplarda denize girebilecek miyiz?’ diye soruyorlar. Misafirlerimize hala cevap vermekte zorlanıyoruz. Sanıyorum, bu sorun bitinceye kadar da zorlanmaya devam edeceğiz. Dileriz, bu petrol atığı en kısa zamanda Çeşme’nin denizinden tamamen temizlenir, yaz geldiğinde de hiçbir misafirimize petrol atığının yansıması söz konusu olmaz. Bu kötü algıyı da hızlı bir şekilde Çeşme olarak üstümüzden atmayı diliyoruz." ifadelerini kullandı.