Cebelitarık'ta Brexit belirsizliği

Brexit oylamasında yüzde 96 oranında AB'de kalmaktan yana oy kullanan Cebelitarık'ın durumu tartışma yarattı. İngiltere'nin deniz aşırı toprağı konumundaki Cebelitarık üzerindeki egemenliğinin sürmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği’nden ayrılmak için resmi süreci başlatan İngiltere ile Birlik arasındaki ilk tartışma, Cebelitarık’ın statüsü meselesinde baş gösterdi.

Birleşik Krallık, denizaşırı toprağı olarak kabul ettiği, İspanya’nın güney ucundaki Cebelitarık konusunda herhangi bir polemiği kabul etmeyeceğini belirtiyor.

Zira tartışmalı bölge üzerinde İngiltere de İspanya de egemenlik hakkı iddia ediyor.

Başbakan Theresa May başta olmak üzere tüm İngiliz yetkililer, Cebelitarık’ın Birleşik Krallık’ın parçası olduğunu dile getiriyor.

May, Pazar günü yaptığı açıklamada, Londra’nın Cebelitarık’ı desteklemeye devam edeceğini söyledi.

İngiliz Başbakan ayrıca, Cebelitarık halkının eğer farklı bir ülkenin egemenliğine girmek istemesi durumunda bu konuda da bir şey söylemeyeceklerini ifade etti.

Ancak daha önce yapılan oylamada, Cebelitarık halkının yüzde 95’ten fazlası İngiltere ile yola devam etmek istediği yönünde görüş bildirmişti.

Bu arada İngiliz Muhafazakar Parti’nin eski liderlerinden Michael Howard, “35 yıl önce tam da bu hafta bir başka İngiliz kadın başbakan, başka bir İspanyolca konuşan ülkeye karşı küçük bir İngiliz toplumunun özgürlüğünü savunmak için dünyanın öteki ucuna askeri güç göndermişti. Ben eminim ki mevcut başbakanımız da Cebelitarık halkının yanında durma adına aynısını yapacaktır” sözleri ile Margeret Thatcher’ın Arjantin’le yaşanan Falkland Adaları gerilimine verdiği tepkiyi anımsattı.

Avrupa Birliği, Brexit sürecinin ardından tartışmalı bölge üzerinde İspanya’nın da söz sahibi olması gerektiği yönünde görüş beyan ediyor.

Brüksel’den Cuma günü yapılan açıklamada, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından İspanya’ya Cebelitarık’ın geleceğine yönelik söz ve veto hakkı verilmesi gerektiği gündeme gelmişti.

Öte yandan İspanya Dışişleri Bakanı, İskoçya’nın (İngltere’den ayrılıp) Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusu yapması halinde, Madrid’in buna engel olmayacağını bildirdi.