Bülent Erandaç: Üç tarafımız deniz, bir cruise gemimiz yok!

"Kendi kruvaziyer şirketimizi kurarak Akdeniz-Karadeniz'de kruvaziyer gemilerimizin dolaşmasını istiyoruz" diyen Demirtaş'ı gönülden desteklediğini belirten Takvim yazarı Bülent Erandaç, turizm beyni olarak gördüğü TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un "Kruvaziyer yolcu gemisi işine destek olması" gerektiğini söyledi.

Bülent Erandaç: Üç tarafımız deniz, bir cruise gemimiz yok!

"Kendi kruvaziyer şirketimizi kurarak Akdeniz-Karadeniz'de kruvaziyer gemilerimizin dolaşmasını istiyoruz" diyen Demirtaş'ı gönülden desteklediğini belirten Takvim yazarı Bülent Erandaç, turizm beyni olarak gördüğü TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un "Kruvaziyer yolcu gemisi işine destek olması" gerektiğini söyledi.

Takvim yazarı Bülent Erandaç'ın bugünkü yazısı şöyle devam ediyor:

Üç tarafımız deniz, bir kruvazör gemimiz yok. Paramız var. Gücümüz var. Teknik potansiyelimiz var. Nerede yanlış yapıyoruz? Koordinasyon konusunda. Yani işbirliği eksikliğimiz...

Denizleri sevmiyor muyuz acaba?

Turizm sektörünün en prestijli, son yıllarda en popüler ve en hızlı büyüyen en dinamik endüstrisi Cruise endüstrisidir. Ayrıca istihdam açısından büyük önem taşımaktadır. Her denize yeni indirilen büyük ölçekli bir gemi, kaptanından, kamarotuna, mühendisinden yağcısına, aşçıbaşıdan kasabına, manikürcüden marangozuna kadar bini aşkın kişiye yeni iş olanağı demektir.

Endüstrinin en önemli bileşkenleri, cruise şirketleri, ticketting acenteleri, yer hizmeti veren lojistik şirketleri, personel sağlayıcı firmalar olarak sayılabilir. Doğal olarak bu sektöre hizmet ve ürün sağlayan daha yüzlerce turizm veya turizm dışı sektör vardır. Ne yazık ki, Türkiye'de kamu veya özel sektörün sahip olduğu uluslar arası niteliklere sahip cruise gemisi diyebileceğimiz bir gemi yoktur. Dolayısıyla cruise şirketi de yoktur.

Yabancı dev yolcu kruvaziyerleri limanlarımızda cirit atarken, iki oda başkanı arasında gemi tartışması oluyor

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, milli kruvaziyler şirketini kurmak ve Akdeniz'de Türk bayraklı kruvaziyer gemilerin dolaşması önerisine, TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı Sefer Kalkavan'ın karşı çıktığını açıkladı. Demirtaş, "Hayret edici şekilde karşı çıktı. Bu işi yapamayacağımızı söyledi.

Türkiye artık, bunu gündemine almalı

Projenin çok büyük olduğunu, 1 milyar dolar gerekeceğini söyledi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bile Cruz şirketi ve gemileri var. Türkiye artık, bunu gündemine almalı" diyen Demirtaş çok çok haklı. "Türkiye'de, kruvaziyer şirketi kurularak Türk bayraklı kruvaziyerlerin Akdeniz'de dolaşması için harekete geçilmelidir. Türkiye büyük bir ülke değil mi? Türkiye, Akdeniz'de, Karadeniz'de kurvaziyer gemileri çalıştırmalı. Dünyada bu kadar şirket var. Güney Kıbrıs'ın bile şirketi, gemileri var. Bizde yok"... Çok doğru söylüyor Demirtaş....

SONUÇ: "Kendi kruvaziyer şirketimizi kurarak Akdeniz-Karadeniz'de kruvaziyer gemilerimizin dolaşmasını istiyoruz" diyen Ekrem Demirtaş'ı gönülden destekliyorum. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy sevdiğim, çalışmalarını beğendiğim bir deniz aşığı TURİZM BEYNİDİR.

Kruvaziyer yolcu gemisi işine el koyduğu takdirde, üç tarafı denizlerle çevrilmiş, dünyanın en harika boğazlarına sahip Türkiyemizin limanlarında MİLLİ VE YERLİ CRUZLAR muhakkak cirit atacaktır. Denizlere değil hâkim olmak, açılabilmek bile ufuklu düşünmeyi, kararlı olmayı ve stratejik yapılanmayı gerektiriyor. Asla unutmayalım: "Denizlere Hakim olan Dünyaya Hakim olur"...