Bu okul denizci yetiştiriyor

Samsun Nedime Serap Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden mezun olan öğrenciler karada ve denizde rahatlıkla iş imkanı buluyor.

Samsun Nedime Serap Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden mezun olan öğrenciler karada ve denizde rahatlıkla iş imkanı buluyor.

Gemi yapımı ve denizcilik alanında eğitim alan öğrenciler, donanımlı bir şekilde denizcilik okulundan mezun oluyor. Mezun olan öğrenciler yüksek maaşla ister gemi yapımı ister denizcilikalanında iş fırsatları yakalıyor. Adeta küçük bir sanayiyi andıran Nedime Serap Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler, gemi yapımı ve denizcilik alanında her türlü imkana sahip. Gemi makina zabitliği dalında okuyan öğrenciler küçük motorlarda devasa gemi motorlarına kadar bütün gemi aksamının üzerinde bire bir çalışarak deneyim kazanıyor. Gemi parçaları ve çizimi alanında ders gören öğrenciler, tasarım alanında da kendini geliştiriyor. Gemi yönetimi alanında ise gemilerin kumanda merkezleriyle aynı özellikte olan köprü üstü simülatörlerinde eğitim alan öğrenciler, gemi şartlarında eğitim görüyor. Yaklaşık 500 öğrencinin bulunduğu okulda çeşitli illerden gelen öğrenciler de yatılı olarak okuyor. Deneyimli bir öğretmen kadrosundan eğitim alan öğrenciler, donanımlı bir şekilde mezun oluyorlar. Bazı öğrenciler iş imkanının fazla olduğu için Denizcilik Lisesini tercih ettiğini belirtirken bazı öğrenciler ise hayallerini gerçekleştirdiklerini söylediler.

"Denizde kızın ne işi var' şeklindeki tabular yıkıldı" Gemi Yönetimi Güverte Bölümü 12. sınıf öğrencisi Leyla Serter, "Mezun olunca hem kaptanlık hem de karadaki alanda çalışmak istiyorum. Bu hayalimdeki bir meslek. Bu sektörde bayanların fazla olmadığı gerekçesiyle buraya gelirken karşı çıkanlar oldu. Bu tabuları kırarak hala bu okuldayım. Bu sene mezun olduktan sonra ilk uzun stajımı yapıp denizcilik hayatına giriş yapacağım. 'Denizde kızın ne işi var' şeklindeki tabular yıkıldı. Artık erkekler kadar kadınların da bu sektörde yeri var. Çoğu gemiler kadın personellerle çalışıyor. Böyle bir sıkıntımız kalmadı diyebiliriz" şeklinde konuştu.

"Denize olan merakımı bu okulda giderebildim" Denizi çok sevdiği için bu okula geldiğini dile getiren 12. sınıf öğrencisi Enes Kaçak, "Bu okula geldikten sonra denizin nasıl bir yer olduğunu daha iyi öğrendim. Denizin dışarıdan görüldüğü gibi bir yer olmadığını burada öğrendim. Denize olan merakımı bu okulda giderebildim. Bu alanda üniversite okumak istiyorum. Yat kaptanlığı düşünüyorum. Bu alanda ilerlemeyi düşünüyorum" dedi.