Boğa Çayı Projesi'nde ihale aşamasına gelindi

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi'nin mart ayı meclis toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, denizcilik ve turizm sektörüne büyük katkı yapacağını belirttiği Boğa Çayı Projesi'nde sona gelindiğini söyledi.

640 kilometre sahili ile turizm markası bir dünya şehri olan Antalya’nın hala bir kruvaziyer limanı olmadığını kaydeden Türel, “Antalya’nın yat turizmi için gerekli olanakları sunamaması, deniz sporlarında çok güçlü bir şekilde yerini almaması, olimpik yüzme havuzunun olmaması bizim denizle barışık olmadığımızın göstergeleri. Antalyalılar denizle barışacak. Antalya’ya sadece merkezde bir yat limanı kesinlikle yeterli değil. Daha fazla yatırım yapmamız gerekir. Kaleiçi Yat Limanı dünyanın gözbebeğidir” diye konuştu.

Çılgın proje olarak nitelendirilen Boğaçayı Projesi’nin deniz ve karayı birbirine entegre eden bir proje olduğunu ifade eden Türel, “ İçerisinde yat limanları ile birlikte yaşam merkezleri, halka açık parkların ve bir köşesinde sinema platolarının olacağı Boğaçayı’nın ilk etap düzenlemesinde sona yaklaşılıyor. Bu yıl içerisinde ihale aşamasına getirir, temelini atarız. Proje kapsamında Büyük Liman’ın doğu mendireği arkasında yeni yat limanı planlıyoruz. Bununla ilgili sondaj çalışmaları sürüyor. Antik Kaleiçi Yat Limanı’nda yeni düzenlemeler yapılacak. Tur teknelerimizi de korumak suretiyle bir yat limanı oluşturulacak. Geçmişte Altın Elma ödülünü alan bu yat limanını uluslararası alanda dikkat çeken bir yat limanı haline dönüştüreceğiz” açıklamasını yaptı.

2 kruvaziyer limanı yapılacak

Antalya ve Demre ilçesinde 2 ayrı kruvaziyer liman yapılacağını aktaran Türel, şöyle devam etti: ‘’Kruvaziyer gemilerle dünyadaki üst gelir düzeyine sahip yabancı turistler ve özellikle orta yaş üstü turistler dünyanın birçok limanına gidiyor. Kruvaziyer turizm şehrin ticaretine, ekonomisine, turizmine katkı sağlıyor. Barcelona artık bu yolcu gemilerin yoğunluğundan şikayet etmeye başladı. Biz de turizmde bu yoğunluğu sağlayabileceksek mutlaka kruvaziyer limanlara ihtiyacımız var. Demre’de Ulaştırma Bakanlığı’nın planladığı kruvaziyer limanı küçük yat limanının yanında olacak. Antalya Serbest Bölgesi içinde de tekne yat bakım onarım merkezi kurulacak. Kundu Acısu ve Kopak Çayı’nda da yat limanı kurulması için Ulaştırma Bakanlığı’nın çalışmaları sürüyor.”