'Beyaz Cennet'in ziyaretçisi %35 azaldı

Yeni tip koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinden biri de Türkiye'nin beyaz cenneti Pamukkale'de kendini gösterdi. Ziyaretçi sayısı 73 binden 44 bine geriledi. Kaybın mart ayında artması bekleniyor.

‘Beyaz Cennet’in ziyaretçisi %35 azaldı
Yeni tip koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinden biri de Türkiye’nin beyaz cenneti Pamukkale’de kendini gösterdi. Ziyaretçi sayısı 73 binden 44 bine geriledi. Kaybın mart ayında artması bekleniyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs, UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale’yi de vurdu. Ocak ayında yüzde 10 artan ziyaretçi sayısı, şubat ayında yüzde 35 civarında düşüş gösterdi ve Pamukkale’de geçen ay turist sayısı 44 bin 756 kişiye geriledi. TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu, “Hazirana kadar ziyaretçi sayısındaki azalma sürebilir” derken, DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen ise önlemlerin aynı ciddiyetle devam etmesi halinde kayıpların giderilebileceğine inandığını dile getirdi.

Çin’in Wuhan bölgesinde görülen ve hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs, Türkiye’nin beyaz cenneti Pamukkale’yi de vurdu. 2019 yılında 2 milyon 558 bin ziyaretçi ile tüm zamanların rekorunu kıran Pamukkale, yeni yıla hızlı başlamasına karşın, virüs nedeniyle şubatta kayıp yaşamaya başladı. Geçen yıl ocak ayında 66 bin 324 kişinin ziyaret ettiği Pamukkale’yi bu yıl ocak ayında yüzde 10’luk bir artışla 73 bin 714 kişi gezdi. Geçen yıl şubat ayında ise 72 bin ziyaretçiyi ağırlayan Pamukkale’de bu yıl şubat ayında ziyaretçi sayısı 44 bin 756’a geriledi. Sektör temsilcilerine göre düşüş, mart ayında artarak sürecek.

Ziyaretçi sayısındaki düşüşü değerlendiren TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu, “Şubat ayıyla beraber, virüsün yayılmasıyla ülkemize gelen turist sayılarında da ciddi azalışlar söz konusu. Bölge olarak en çok Kapadokya, Pamukkale ve İstanbul virüsten etkilenmiş durumda. Rakamlara baktığımız zaman aşağı yukarı Pamukkale bölgesinde yüzde 35 civarında bir azalış söz konusu. Özellikle Uzak Doğu’dan gelen turist sayısında önemli oranda düşüş var. Mart ayında da ziyaretçi sayısının daha da azalacağını öngörüyoruz. Şimdiden bu sezonun yarısı gitti diyebiliriz. Turizmde en erken top arlanmayı mayısta görebiliriz” dedi.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen ise önlemlerin aynı ciddiyetle devam etmesi halinde turizmde kayıpların giderilebileceğine inandığını söyledi. Pamukkale bölgesinde ziyaretçi sayısında şubat ayı itibariyle düşüş başladığını söyleyen Şen, “Önümüzdeki 3-4 aylık süreçte virüsün etkilerinin minimum düzeyde tutulması halinde Türkiye’ye olan güven artacak. Türkiye’de turizm gelirleri açısından önemli bir yere sahip olan Pamukkale’de bu süreçte kayıplar yaşanabilir ancak sonrasında güvenin sağlanmasıyla bunun giderilebileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.