Bazı limanlar büyük ekonomik başarısızlığa uğrayacak

Liman analisti SeaIntelligence Consulting'in baş yöneticisi Lars Jensen, önemli konteyner limanlarının, konteyner gemisi endüstrisinin yaşadığı sorunlar yüzünden bir yatırım kriziyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Bazı limanlar büyük ekonomik başarısızlığa uğrayacak

Liman analisti SeaIntelligence Consulting'in baş yöneticisi Lars Jensen, önemli konteyner limanlarının, konteyner gemisi endüstrisinin yaşadığı sorunlar yüzünden bir yatırım kriziyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. TAR Avrupa'daki Konteynır Tedarik Zinciri etkinliğinde konuşan Lars Jensen, küresel deniz filosuna giren çok sayıda 18.000-21.000 TEU'luk ultra-büyük konteyner gemisi (ULCV) ile hub limanlarında rekabet edebilecek tek yolun, büyük yatırım projelerine girmek olduğu konusunda toplantıya katılan temsilcileri uyardı. Jensen,  "Korkarım ki bazı terminaller önümüzdeki birkaç yıl içinde ciddi bir ekonomik başarısızlıkla karşı karşıyayacak"  diyerek, Limanların, bugünkü seviyesinin ötesine geçerek devam edek gibi görünen konteyner taşımacılarının konsolidasyonunaa karşı savunmasız kaldığını açıkladı. 

Jensen, "2025'te sadece altı ila sekiz küresel taşıyıcının ayrıldığı bir pazarla karşı karşıya kalacağız ve aynı zamanda bölgesel niş taşıyıcıların sayısının büyük oranda azalması muhtemel" diyerek şöyle devam etti: 

"Birkaç yıl içinde tüm bu ULCV'lerin neden gerekli olmadığı konusunda bir tartışma olacak sanırım. Basamaklı olarak tüm ticarette  hacimler büyük gemileri doldurmak için yeterli değilse, sefer sayıları azalacaktır, hatların son beş yılda kötü olduğunu düşünüyorsanız, önümüzdeki on yıl boyunca limanlara ne olacağını seyredin "dedi. 

Bay Jensen, her bölgenin liman sayısını muhtemelen birkaç aktarma merkezine indirgeyeceğini savundu. 

"Hub bağlantı noktaları arasındaki muhteşem rekabeti görüyorsunuz - net sonuç, bazı limanlarda çok sayıda TEU'yu işleme olanağına sahip olacak ancak tek bir müşteriniz olmayacak."

"Taşımacılar 100 ULCV satın almış - bu 15 milyar dolarlık bir yatırım ve limanlar kendilerini gerçekten sevmeyecekleri bir oyuna sokacaklarını ve hatların kendilerinin bulduğu oyuna benzeyeceğini gösteriyor: Bir kere ya da iki konteyner taşımacılık şirketi büyük gemiler sipariş verdi diğerleri de mecbur kaldıi,  ve bu kapasiteyi çok aşan arz yarattığı için kaybetti."

"Limanlar şimdi aynı şeyle yüzleşiyor - birden fazla ULCV'yi idare edebilen tesislere yatırım yapmak zorunda kalıyorlar ve bu yatırımları masada kalmak için yapmaları gerekiyor."

OECD Uluslararası Taşımacılık Forumu'nun limanlar ve nakliye yöneticisi Olaf Merk, deniz taşımacılık pazarının artan oranda bir monopsoniye (tek bir alıcı bulunduğu piyasa durumu) benzediğini ve bnun gelirlerde daha fazla baskıya neden olabileceğini söyledi: "Limanlar daha az müşteriye sahip olursa , Müşterilerin limanlara tek tek ne getirmesi daha büyük hacimler olacak, bu da daha büyük indirimler alacakları anlamına geliyor. "

"Taşıyıcıların  konsolide edilmesi, terminaller ile yeniden müzakerelerin en düşük tarifeler seviyesinde başladığı anlamına geliyor.Aynı şekilde, taşıyıcılar, limanlar ve terminalleri limanlara yönelme tehdidi ile birbirlerine karşı oynuyor ve daha düşük oranları talep ediyor ve bunları gerçekleştirmemek için daha fazla altyapı talep ediyor "dedi. 

Bu sonuçta nakliyecileri etkileyecektir: "Daha küçük limanlarda düşüş var, Amsterdam açık deniz pazarından ayrıldı ve bu nedenle Zeebrugge'deki terminallerin birçoğu var - bu, nakliyeciler ve daha az esnek tedarik zincirleri için daha az seçenek bırakıyor". 

Bununla birlikte, Drewry'deki kıdemli liman analisti Neil Davidson delegelere liman ticaretinin son derece kârlı olduğunu hatırlattı; hemen her büyük liman şirketi, çift haneli FAVÖK marjlarını bildirdi.