Başkan Öztürk: Keşke gemileri değerlendirseydik

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin kasım ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Yusuf Öztürk, 23 Nisan'da Karaburun açıklarında dalış turizmine hizmet etmesi için batırılan İzmir'in '9 Eylül' ve 'Alaybey' adlı 40 yıllık vapurlarının batırılmasıyla ilgili 'Keşke batırılmadan değerlendirilebilseydi" dedi.

Başkan Öztürk: Keşke gemileri değerlendirseydik

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin kasım ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Yusuf Öztürk, 23 Nisan'da Karaburun açıklarında dalış turizmine hizmet etmesi için batırılan İzmir'in '9 Eylül' ve 'Alaybey' adlı 40 yıllık vapurlarının batırılmasıyla ilgili “Keşke batırılmadan değerlendirilebilseydi" dedi.

Başkan Öztürk, kruvaziyer ve yük limanı olarak özelleştirilecek olan İzmir Limanı'nın bir bütün halinde özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. 



Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi kasım ayı meclis toplantısına, Meclis Başkanı Geza Dologh, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, meclis üyeleri ve konuklar katıldı. Oturum öncesinde, öğrencileriyle Türkiye'nin ilk dijital konteyner takip platformunu kuran Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Okan Tuna takip sistemleri ile ilgili bir sunum yaptı. Ayrıca, 23 Nisan'da Karaburun açıklarında dalış turizmine hizmet etmesi için batırılan İzmir'in '9 Eylül' ve 'Alaybey' adlı 40 yıllık vapurlarının batırılmasıyla ilgili bir başka sunum yapıldı. Sunumun ardından konuşan İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan, İzmir'in yolcu vapurları 'Kordon'un' da Çeşme'de batırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalara başlandığını söyledi.



KEŞKE GEMİLERİ DEĞERLENDİRSEYDİK

Başkan Öztürk, İzmir turizmi açısından gemilerin batırılmasının önemli olduğunu kaydedip, “Ama keşke batırılmadan değerlendirilseydi. Keşke bu gemilere sahip çıkabilseydik. Orijinaline uygun olarak yaşatılabilirdi. Fakat öyle bir ekonomi de yok maalesefö diye konuştu. Başkan Öztürk, kruvaziyer ve yük limanı olarak özelleştirilecek olan İzmir Limanı'nın bir bütün halinde özelleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya ve Türkiye'deki gelişmeleri değerlendiren Başkan Öztürk, “Ne yazık ki ülkemiz ekonomisindeki bozulma sadece döviz kurundaki yükselişten ibaret değil. Bölgemizde şiddetlenen çatışmalar endişelerimizi artırıyor. Birbiri ardına gelen siyasi ve ekonomik gelişmelerle oldukça sıcak geçen bir yaz mevsiminden sonra sert bir kış kapımızda bekliyor. Ekim ayı ihracatı yüzde 4.6 azalarak 11.2 milyar dolara geriledi. Turizm gelirleri üçüncü çeyrekte yüzde 32 azalarak, ocak-eylül döneminde 17.3 milyar dolarda kaldı. Dış ticaret açığı yeniden artış eğilimine girdi. Tüketici Güven Endeksi bir ayda 7 puan düşerek 68.93 oldu. Dünya Bankası, Türkiye'nin yıl sonu büyüme tahminlerini yüzde 3.1'e çekti. İhracatımızın yüzde 49'unu, ithalatımızın yüzde 39'unu AB ile yapıyoruz. Hiçbir Avrupa ülkesi Türkiye'nin üretim gücünden vazgeçemez.

Müzakereleri dondurma yönündeki tavsiye kararı ülkemize olduğu kadar Avrupa Birliği'ne de zarar verecektirö dedi. 2 Kasım'da Ankara'da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın geleceği ile ilgili toplantıya katıldığını dile getiren Öztürk, Bakanı Sayın Ahmet Arslan'ın, kenti ve bölgeyi yakından ilgilendiren projelerle ilgili önemli açıklamalarda bulunduğunu, her bir proje için tek tek tarih verdiğini söyledi.

Öztürk, “İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 25 kilometrelik kısmı yıl sonunda açılacak. Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolu için 15 Şubat 2017'de teklifler alınacak. Alaçatı Havalimanı ilkbaharda ihaleye çıkıyor. Körfez Geçiş Projesi için yılbaşında ihale süreci başlıyor. Sabuncubeli Geçidi 9 Eylül'de açılacak. İzmir-Ankara hızlı tren hattının bazı bölümleri ve Aydın-Denizli otoyolu için ihale süreci başlıyor. Bu açıklamaları duymak ve projelerin hızlanarak hayata geçmesini görmek bize cesaret veriyor. Deniz turizminde çok zor bir sezonu geride bıraktık. 2017 yılı ise geçen sezondan parlak görünmüyor. Ancak biz atılacak en küçük bir adımın bile önemli pozitif sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinesinde ve Odamız ev sahipliğinde 14-15 Aralık'da İzmir'de “Deniz Turizmi Çalıştayı" düzenliyoruz. Bu çalıştayda alınacak kararlar sayesinde yeni turizm sezonu öncesinde bir yol haritası çizeceğiz" dedi.

Toplantı, meclis üyelerinin sorunlarını paylaşmasının ardından sona erdi.