Balık avı yasağı bu gece kalkıyor

Balık avı yasağı bu gece kalkıyor. 20 bin balıkçı teknesi 'vira bismillah' deyip ağlarını denize bırakacak. Balıkçılar yeni sezondan umutlu. Kurban Bayramı'nın ardından tezgahlar şenlenecek

15 Nisan'da sona eren ve 1 Eylül'de başlayacak  balık avı yasağı bu gece kalkıyor. 20 bin balıkçı teknesi ‘vira bismillah’ deyip ağlarını denize bırakacak. Balıkçılar yeni sezondan umutlu. Kurban Bayramı’nın ardından tezgahlar şenlenece ucuzlayacağını belirten sektör temsilcileri, balık avı sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sezonun açılmasıyla fiyatların en az yüzde 50 ucuzlayacağını kaydeden İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği (İSTBİRLİK) Başkanı Erdoğan Kartal, "Şu anda 30 liraya istavrit satılıyor. Bu en fazla 15 liraya satılacaktır. Fiyat düşüşü istavritte yüzde 60'ları, Karadeniz mezgitinde yüzde 70'i bulabilir." dedi.

Türkiye Denizcilik Vakfı (TÜDAV) Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk ise, “Verimli balıkçılık sezonu geçirmek için denizlerimizin temiz kalması şart. Balıkta kalite, denizin kaliteli olmasıyla ilgilidir. Yeni bir balıkçılık anlayışı ve reform gerekiyor. Bu koşullarda balıkçılığın sonunun geleceğini düşünüyoruz. Aynı şekilde balık tüketimini artırmak ve yasadışı balıkçılıkla güçlü şekilde mücadele edilmeli. Kirlilik ve yasadışı avcılık denizlerimizi tehdit ediyor” dedi.

İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı İrfan Mazlum ise her sezonun başında istavrit, palamut, çinekop ve lüfer çıkartıldığını, bu 4 ana türde herhangi bir sıkıntı beklemediklerini anlattı.

Palamutun geçen yıl çok iyi çıktığını, bu balıktan fazlasıyla tuttuklarını dile getiren Mazlum, palamut için bu yıl da herhangi bir azlık beklemediklerini vurguladı.

Kolisi 15-20 liraya satılan sardalyanın şu anda 250 liraya kadar çıktığını dile getiren Mazlum, balık fiyatlarının sezon açılmasıyla birlikte düşeceğini aktardı.