Amiral Kuznetsov'un akrabası: Çin'in yeni uçak gemisi neler yapabiliyor?

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun ikinci uçak gemisi, dün ülkenin kuzeyindeki Dalien kentindeki limanda düzenlenen törenle suya indirildi. Bu gemi, Çinli uzmanların sıfırdan 4 yılda kendi imkanlarıyla inşa ettikleri ilk uçak gemisi oldu. 001A sınıfı uçak gemisinin 2020 yılından önce ordunun hizmetine girmesi planlanıyor.

Geminin birçok taktik ve teknik özelliği açıklanmasa da askeri uzmanlar, 001A'in Çin Deniz Kuvvetlerinin ilk muharebe uçak gemisinin olacağını savunuyor.

Çin'in daha önce sahip olduğu ilk uçak gemisi Liaoning, genelde uçak pilotlarının eğitimi ve uçak gemileri grubunun kurulmasına yönelik deneme çalışmaları amacıyla kullanılmıştı.

Eski geminin gelişmiş modeli olan 001A, Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki etkisini artıracak. Çin yönetimi ayrıca bu geminin dışında en az ABD'nin aynı sınıftaki kardeşlerinin özelliklerine sahip olabilecek yepyeni bir uçak gemisi üretme planları yapıyor.

KUZNETSOV'UN KARDEŞLERİ

Çin'in iki uçak gemisi de Rusya'nın tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov'un akrabaları kabul ediliyor. Eski adı Sovyet yapımı Varyag olan Liaoning uçak gemisinin platformu 1998'de Ukrayna'dan alınmıştı.

Sputnik'e konuşan Rus askeri uzman Vasiliy Kaşin, "001A uçak gemisi, dizayn bakımından Liaoning'e ve tabii ki Amiral Kuznetsov'a benziyor. Üst yapısı ve uçuş güverteleri bir miktar değişti, bununla birlikte yeni gemi elektronik donanımları bakımından Liaoning'dan oldukça üstün. Tüm parçalar son derece modern ve Çin'in yerli üretimi" dedi.

Kaşin, 001A uçak gemisinde Amiral Kuznetsov'da bulunan seyir füzelerinin olmayacağını, ancak bu hacimlerin gemide bulunacak uçaklar için ek yakıt depolarının ve cephaneliklerin sağlanması için değerlendirildiğini, gemide SU-33'lerin Çin versiyonu olan J-15 avcı uçaklarından en fazla 36 adet bulundurulabileceğini söyledi.

Kaşin, "Şu anda aynı projeye benzer bir uçak gemisinin inşaatı devam ediyor, geminin 2021'de suya indirilmesi planlanıyor. Nitekim 3 gemi, kıyı hava kuvvetleriyle ve sahil güvenlik birlikleriyle etkileşim halinde Çin'i savunma görevini üstlenecek, ayrıca Pasifik Okyanusu'nun batı kısmında kullanılabilecek" diye konuştu.

KIYILARI SAVUNMANIN ÖNEMİ

Çin, zaten dünyanın en büyük ikinci savunma bütçesi olduğu bilinen savunma bütçesinin sürekli olarak artırılması sayesinde askeri inşa işlerinin temposunu yüksek tutmayı başarıyor. Pekin'in savunmaya bu yıl için tahsis edeceği bütçenin yaklaşık 156 milyar dolar olacağı bildirildi.

Savunma bütçesinin aslan payınınsa deniz kuvvetlerinin geliştirilmesine yönelik kullanıldığı biliniyor. Bu yaklaşım, Çin'in kendisi için oluşabilecek tehlikeyi Pasifik tarafından beklediğini gösteriyor. Çin'in inşa ettiği gemiler, ABD'nin saldırı filosuna rahatlıkla karşı koyabilecek.

Öte yandan uzmanlar, Çin'in olası bir savaş durumunda sınırlarını koruyabileceği uzak menzilli hava savunma sistemlerinin hala eksik olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Çin yönetimi bu eksiğini de Rus yapımı füze savunma sistemleriyle kısa sürede kapatmayı planlıyor. Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi (FSVTS) dün, Çin'e S-400 füze savunma sistemlerinin teslimatlarına başlandığını açıkladı.