Amerika’da Devrimin Rengi Siyah

Clinton'u geride bırakan Obama, ilk siyahi başkan adayı olarak tarihe geçti

Amerika’da Devrimin Rengi Siyah

ABD siyaset tarihinde dün yeni bir sayfa açıldı. Kasımda yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’yi temsil edecek adayın belirlenmesi için beş aydır kıran kırana devam eden yarışta siyahi aday Barack Obama ipi göğüsledi. 4 yıl öncesine kadar kimsenin tanımadığı 46 yaşındaki Illinois senatörü, rakibi New York Senatörü ve eski First Lady Hillary Clinton’ı alt etti. Önceki gün Güney Dakota ve Montana’da yapılan ön seçimlerin sonuçlarının açıklanmasının ardından, adaylık için gereken 2 bin 118 delege sayısını da aşarak, 2 bin 154 delegeyle seçilmeyi garantiledi. Böylece ülkede siyahların seçme ve seçilme hakkı kazanmasından 44 yıl sonra ilk siyahi başkan adayı olarak tarihe geçti.

Rice ve Bush tebrik etti

Sonuçların belli olmasıyla Minesota’da 17 bin taraftarına seslenen Obama, “Bugün tarihi bir yolculuğu geride bırakıp, bir yenisine başlıyoruz. Artık bizim zamanımız. Artık değişim zamanı” dedi. Rakibini de kutlayan Obama, Hillary’yi gücü, cesareti ve iradesinden dolayı övdü. Clinton ise yarıştan çekilmediğini açıkladı. “Birkaç gün ne yapacağımı düşüneceğim” diyen eski First Lady’nin, son umut olarak başkan yardımcılığını zorlayacağı tahmin ediliyor. Her iki ismin de bu formüle sıcak baktığı biliniyor. ABD Başkanı George Bush, Obama’yı tebrik ederken, Amerikan yönetiminde en üst düzey siyahi yetkili olan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da “Bu olay ülkemiz için olağanüstü bir gelişmedir” dedi.

Kenya’da sevinç gösterileri

Obama’nIn adaylığı kesinleşince, “babaevi” Kenya’nın batısındaki Nyangoma’da sevinç gösterileri yapıldı. Obama’nın babaannesi Sarah Obama’nın evinin önünde toplanan bir grup, “Çok yaşa Obama” sloganları attı. Babaanne Obama, “Onunla gurur duyuyorum” diye konuştu. Gösterilere katılan köylüler, “Bizden biri ABD’deki en yüksek noktaya ulaştı. Bizi ve ülkemizi gururlandırdı. Obama başkan olacak” dedi.

McCain’i Geçiyor

Obama adaylığı kesinleştirdikten sonra Cumhuriyetçi rakibi John McCain, hemen karşı atağa geçti. McCain, “Yenilikten bahsediyor ama ne yenilik getirdi. Değişimi ben getireceğim” diye konuştu. Gallup’un önceki gün yaptığı bir ankete göre başkanlık seçimi bugün yapılsa, Obama yüzde 47 oy alırken, McCain yüzde 44’te kalıyor.

Vatan