AMAN 2017 Deniz Tatbikatı Başlıyor

AMAN 2017 Tatbikatı, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde, 10-14 Şubat tarihleri arasında Umman Denizi'nin kuzeyinde gerçekleşecek.

AMAN 2017 Tatbikatı, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde, 10-14 Şubat tarihleri arasında Umman Denizi’nin kuzeyinde gerçekleşecek.

Tatbikat öncesinde, 7 Şubat’ta, Pakistan Donanma Komutanlığı Karargâhı’nda bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Pakistan Donanma Komutanı Koramiral Arifullah Hussaini, “Dünyanın dört bir yanından gelen bu dost donanmaların varlığı, uluslararası toplumun, Hint Okyanusu’ndaki barış ve istikrara yönelik güçlü iradesinin vücut bulmuş hâlidir.” dedi.

Sloganı “Barış için Birlikte” olan ve adını, Urducada barış anlamına gelen aman kelimesinden alan tatbikat, 2007 yılından bu yana, 2 yılda bir gerçekleştiriliyor.

Tatbikata, 36 ülkeden toplam 15 gemi, 2 denizaltı savunma harbi (DSH) uçağı ve 5 helikopter katılıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ise tatbikata, 20 Ocak’ta Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndan seyre uğurlanan TCG GELİBOLU (F-493) fırkateyni ile katılıyor.

Türkiye’den MSI Dergisi ve Anadolu Ajansı tarafından takip edilecek tatbikat, liman ve deniz olmak üzere iki safhada icra edilecek. Tatbikatın liman safhasında; gemi ziyaretleri, ikili görüşmeler, makale sunumları ve deniz safhasına hazırlık faaliyetleri gerçekleştirilecek. Deniz safhasında ise top ve DSH roketi atışları, deniz haydutluğu ile mücadele harekâtı ve denizde ikmal faaliyeti icra edilecek.