Altın Portakal'ın Sahipleri Belli Oldu

Bu yıl 45'incisi düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde kazananlara ödülleri dün gece düzenlenen bir törenle verildi.

Altın Portakal'ın Sahipleri Belli Oldu

Bu yıl 45'ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi film" ödülünü Ben Hopkins'in yönetmenliğini yaptığı "Pazar-Bir Ticaret Masalı" adlı film kazandı. Hopkins, 300 bin YTL para ödülünün de sahibi oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı ödül gecesinde "En iyi kadın oyuncu" ödülünü Vicdan filmindeki rolüyle Nurgül Yeşilçay alırken, "En iyi erkek oyuncu" ödülünün sahibi ise "Pazar-Bir Ticaret Masalı" filmindeki rolüyle Tayanç Ayaydın oldu. Derviş Zaim "Nokta" adlı film ile "En iyi yönetmen" ödülünü kazandı.

 

 

Türkiye'nin sinema oskarı sayılan ve bu yıl 45'ncisi yapılan Antalya Altın Portakal Film Festivali ile eş zamanlı yapılan 4'ncü Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde ödüller bu gece sahiplerini buldu. Festivale katılan Hollywood'un ünlü isimleri ödül gecesinde törenin yapıldığı tiyatroya kırmızı halıda yüreyerek girdi. Kevin Spacey, Bo Derek, Mickey Rourke, Marisa Tomei, Matthew  Modine+nin aralarında bulunduğu ünlü aktör ve aktrisler, basın mensuplarına poz verdi, Antalyalıları selamladı.

 

 

Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'ndaki ödül gecesine, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğreul Günay, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, milletvekilleri, Yeşilçam+ın ünlü sanatçıları ve yaklaşık 3 bin davetli katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 2000 yıllık Aspendos Tiyatrosu yerine Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda törenin yapılmasını istemesi üzerine ödül gecesinin yeri değiştirilmişti.

 

 

ONUR ÖDÜLLERİ

 

 

Gecenin sunuculuğunu Ceyda Düvenci ile Levent Üzümcü üstlendi. İlk onur ödülü Amerikan Güzeli, Los Angeles Sırları gibi filmleriyle tanınan 2 Oscarlı aktör Kevin Spacey'e, TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil tarafından verildi. Spacey, ilk kez Antalya'ya geldiğini belirterek, "Bu bahşedilen ödül için teşekkür ediyorim. Dün ülkenizin genç filmcileri ile geçirdiğim tutku beni çok sevindirdi. Hükümetin desteğiyle bu gençleri destekleyeceğinize inanıyorum. Hepsi Hollywood'a ulaşmak istiyor" dedi.

 

 

Kevin Spacey, sahneden, "Olağan Şüpheliler" filminde canlandırdığı +Kaiser Soze+ rolünde olduğu gibi topallayarak sahneden indi.

 

 

ROURKE'A SİNEMA BAŞARI ÖDÜLÜ

 

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türk sinemasının kapılarının dünyaya açıldığını belirterek, "Sinema hayattır. Medeniyetin beşiği Antalya sizleri ağırlamaktan gurur duyuyor. Bu festival dünyanın yıldızını Antalya'da buluşturuyor. Bu festival Türkiye ve dünyada aylarca konuşuluyor ve övgüler alıyor" dedi. Türel daha sonra "Sinema Başarı Ödülü"nü  9.5 Hafta, Siyam Balığı gibi filmlerdeki rolüyle yıldızı parlayan Mickey Rourke'ya verdi. Güneş gözlüğü ile sahneye çıkan Rourke, ödülünü aldıktan sonra konuşma yapmadan indi. Avita, Zor Ölüm, Radyo Konuşmaları filmlerinin yapımcısı Michael Jane Varnel'e onur ödülünü ise Antalya Valisi Alaaddin Yüksel verdi. Varnel, Vali Yüksel'den ödülünü aldıktan sonra "Harika ödül için herkese teşekkür ederim" dedi.

 

 

BAKAN ŞAHİN'E ALKIŞLAR

 

 

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türk ve dünya sinemasının ustalarını selamladığını belirterek, "Bu bir sanat etkinliği. Birçok şey söylenebilir. Ama bir tek cümle, herhalde sayfalarca söylenecek her şeyi ifade edebilir. O da Büyük  Atatürk'e ait. 'Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş' dedi. Şahin'in bu sözleri ayakta alkışlandı. Şahin, daha sonra 'Nürnberg Mahkemeleri' ile Oscar ödülü alan Maximilian Schell'e onur ödülü verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise konuşmasında 10 günlük nefes nefese bir koşunun sonuna geldiklerini belirterek, "Etkinlikleri başarıyla gerçekleştirdik. Sinemamız artık dünyaya açılan bir kapı oluşturuyor. Dünyanın en güzel şehri Antalya, sinema dünyanın önemli marka etkinliklerinden birine adını verdi. Bakanlık olarak bu çabaların sürekli olması için çalışıyorum. 4 bin Türk filmi ile önemli 30 ülkede, 35 şehirde Türk Filmleri Haftası yapacağımızı müjdelemek istiyorum. Sinemanın gücüne bütün kalbimle inanıyorum" dedi.

 

 

Bakan Günay daha sonra Oscar ödüllü Marisa Tomei'ye Onur Ödülü'nü sundu. Tomei, "Bu harika festivale davet edildiğim için müteşekkirim" dedi.

 

 

AVRASYA'DA EN İYİ FİLM 'KHAMSA'

 

Festivalde ilk olarak 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin ödülleri açıklandı. Jüri Başkanı Paul Verhoeven, 12 filmi değerlendirirken kültürler arası  etkileşimin zenginliğine hayran kaldığını söyledi. Verhoeven, ``Muazzem bir çeşitlilikle karşılaştık. Bu jürinin fikirlerine de yansıdı. Yoğun bir şekilde tartıştık'' dedi. "En İyi Yönetmen" ödülünü "Bitmeyen Yürüyüş" adlı filmle Hirokazu Koreeda kazandı. Koreeda'nın ödülünü Matthew Modine aldı. Modine, "Hiç bu kadar gülmeye hazır ve bu kadar kolay gülen bir milletle  karşılaşmamıştım" dedi. "En İyi Film" ödülünü ise 'Khamsa' kazandı. Yönetmen Karim Dridi'nin gecede olmaması yüzünden ödülü alan Tcheky Karyo aldı. Karyo'nun Türkçe konuşması herkesi şaşırtırken, öğrendiği argolar herkesi güldürdü. Karyo, Türkçe olarak, ``Türkiye'de bulunduğumda hissettiğim duyguları paylaşmak için birkaç cümle etmek istiyorum. Burada sokaklarda, her yerde babamı görüyorum. Si....r, diyorlar. Türk erkeklerinin güzel enerjilerini, mizahlarını ve yüce gönüllerini hissediyorum" şeklinde konuştu. Karyo, Engin Yiğitgil'e teşekkür ederken, sözlerini yine bir argo tarzındaki Türkçe sözlerle tamamladı; ``5 köfte yerim sakın su koyuverme...''

 

 

İŞKENCEDEN ÖLEN GENCE İTHAF ETTİ

 

 

Bu yıl ilk kez verilen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödülünün sahibi ise "Üç Maymun" oldu. NETPAC ödülünü, Özcan Alper'in "Sonbahar" adlı filmi aldı. Alper, filminde F tipi cezaevlerinde yaşananları anlattığını belirterek, "Ne yazık ki  sokakta, dışarıda bizim kadar şanslı olmayan bir genç, karakolda ve cezaevinde dövülerek öldürüldü. Bu ödülü bizim kadar şanslı olmayan Engin Ceber'in annesine  ithaf etmek istiyorum" dedi. Bu sözler törendeki Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i de şaşırttı.

 

 

"Sinema Eleştirmenleri Ödülü"nü Derviş Zaim'in "Nokta" adlı filmine, "Senaryo Geliştirme Ödülü de "El Yazısı" adlı filmin  senaristi Ali Vatansever'e verildi. Geceye gecikmeli katılan "Piyanist" adlı filmle Oscar alan ünlü aktör Adrien Brody'e de  katılımından dolayı Altın Portakal heykelciği verildi. Brody, kendisini ve annesini annesini'ya davet eden ve Kapadokya'yı görmesini sağlayan festival yönetimine teşekkür etti.

 

 

TÖRENDEN İLGİNÇ SÖZLER

 

 

Altın Portakal Film Festivali ödül töreni sırasında da ilginç sözler ve ödülü ithaflar yaşandı. Ulusal jüri Başkanı Tuncay Kurtis, özdeyişlere yer verdiği konuşmasında, 16 filmi izlerken ve ödül verirken zorlandıklarını belirterek, "Uyum içinde tereddütlerle hiç kavga etmeden konuşarak geçmişi anarak Nesim'i, Neffi, anarak değerlendik. Ama canımız çıktı 16 filmin arasında. Sürçilesün ettiysek affola" dedi. ``En iyi Yardımcı Erkek oyuncu'' ödülünü 'Başka Semtin Çocukları- Gitmek' filmindeki roluylü kazanan ve heykelciği Şebnem Dönmez+in elinden alan Volga Sorgu Tekinoğlu, ``Gazi Mahallesi'ne olan sevgim ve saygımla alıyorum'' dedi. ``En iyi erkek oyuncu'' ödülünü Özge Namal+ın elinden alan Tayanç Ayayrın ise ``Ben Hopkins ile tanıştım, hayatımı çevirdim. Ona teşekkür ediyorum'' diyerek canlı yayında kameralara dönüp, ``Anne, baba, bana verdiler'' diyerek ödülünü gösterdi.

 

'BU MUYMUŞ'

 

Geçen yıl Altın Portakal'da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Murat Han'ın elinden En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Nurgul Yeşilçay, "Bu muymuş. Bir konuşma hazırlamadım. Diğer arkadaşlarım da almak istiyordu. Onların adına alıyorum ve onları alkışlıyorum. Sezen Aksu'ya bir teşekkürüm var. Gelmediği için çok teşekkür ediyorum."

 

 

Genç yetenek ödülünü alan Aydın Bulut, ödülü varoşlardaki gençlere ithaf etti. En İyi Müzik ödülünü alan Mazlum Çimen, sektöre kendini bulaştıran Can Yücel, Onat Kutlar'a teşekkür ederken, 'En iyi senaryo' ödülü önce alan Ben Hopkins, Türkçe konuşarak, ``Çok mutluyum. Senaryonun ilk versiyonunu 7 yıl önce yazdım. Londra bir arkadaşım tercüme etti. Ceylan, Genco Erkal, teksi biraz değiştirdi. Onlara teşekkür ediyorum'' dedi. 'En iyi film ödülü'nü Kültür ve Turizm BakanıErtuğrul Günay'ın elinden alan Ben Hopkins, yine Türkçe sözlerle mutluluğunu dile getirdi; ``Zevkten dört köşeyim''

Festivalde ödüller şöyle dağıldı:

En İyi Film: Pazar-Bir Ticaret Masalı (Ben Hopkins)
Altın Portakal SİYAD En İyi Film Ödülü: Hayat Var (Reha Demir)
Yurtiçi Kargo Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Nokta (Derviş Zaim)
Behlül Dal Digitürk Genç Yetenek Jüri Özel Ödülü: Aydın Bulut (Başka Semtin Çocukları)
En İyi Yönetmen: Derviş Zaim (Nokta)
En İyi Senaryo: Ben Hopkins, (Pazar-Bir Ticaret Masalı)
En İyi Müzik: Mazlum Çimen (Nokta)
En İyi Kadın Oyuncu: Nurgül Yeşilçay (Vicdan)
En İyi Erkek Oyuncu: Tayanç Ayaydın (Pazar-Bir Ticaret Masalı)
En İyi Sanat Yönetmeni: Türker İşçi (Başka Semtin Çocukları)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Zekeriya Kurtuluş (Vicdan)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Övül Avkıran (Pandora'nın Kutusu)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Volga Sorgu Tekinoğlu (Başka Semtin Çocukları)
En İyi Kurgu: Mustafa Preşeva (Vicdan)
En İyi Laboratuvar: Fono Film (Gökten Üç Elma Düştü-Vicdan)
En İyi Saç ve Makyaj: Vicdan
En İyi Kostüm: Zeynep Sırlıkıya (Pazar-Bir Ticaret Masalı)
En İyi Ses Tasarımı-Miksaj: Nokta
En İyi Özel Efekt:  Burak Balkan (Üç Maymun)

BELGESEL VE KISA FİLMİN EN İYİLERİ

Gecede “En İyi Belgesel” ödülü İsmet Arasan'ın “Adakale Sözlerim Çoktur” adlı belgeseline, “Kısa Film Ödülü” Özlem Akın'ın “Gemeinschaft” adlı filmine, “Kısa Film Jüri Özel Ödülü” de Cüneyt Birol'un “Nefes” adlı filmine verildi.

Kaynak:hurriyet.com.tr