Aborijinlerin kutsal kayası Uluru'ya tırmanış yasaklandı

Avustralya yerlilerin hassasiyetine kulak verdi, turistlerin ve tırmanışçıların büyük ilgi gösterdiği ünlü kayaya Ekim 2019'dan itibaren çıkılmayacağını duyurdu. Güneşin ışığına göre rengi değişen Uluru, şafakta turuncu, gün içinde kahverengi, gün batımında ise kızıla bürünüyor.

Avustralya, ülkenin yerli halkı Aborijinler için kutsal sayılan ve 'Ayers Kayası' olarak bilinen Uluru'ya tırmanışı yasakladı. Resmi açıklamaya göre hükümet Aborijinlerin hassasiyetlerini göz önüne aldı, Uluru kayasına tırmanışlar 26 Ekim 2019’da bitecek.


Tırmanışlar, kayaları koruma amacıyla yasaklandı. Uluru'yu her yıl 250 binden fazla turist ziyaret ediyor, yaklaşık her altı turistten biri kayaya tırmanıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Uluru, Avustralya’nın en fazla tanınan bölgeleri arasında başı çekiyor.

Avustralya'nın ortası kısımındaki Uluru-Kata Tjuta Milli Parkı'ndaki Uluru, 348 metre yüksekliğinde ve çevresi yaklaşık 10 kilometrelik kum taşından oluşan kaya formasyonu özelliği taşıyor.

Güneşin ışığına göre farklı rengi değişen Uluru, şafakta turuncu, gün içinde kahverengi, gün batımında ise kızıla bürünüyor.

Uluru-Kata Tjuta Milli Parkı Yönetim Kurulu Başkanı Sammy Wilson, aldıkları 'tarihi' kararın oy birliğiyle ortaya çıktığını söyledi. Wilson, Toprağın kanunları ve kültürleri var. Turistleri burada ağırlıyoruz. Tırmanışa kapatılması üzüntü değil kutlamaya sebep olmalı. Turizmi durdurmuyoruz, sadece bu etkinliği  durduruyoruz dedi.

Zaman zaman kötü hava koşulları ve güvenlik nedeniyle tırmanışa kapatılan bölgede, 1950 yılından bu yana 35 kişi hayatını kaybetti.