ABD, Ulusal Denizcilik Gününü Kutladı

Her yıl 22 Mayıs'ta Amerika Birleşik Devletleri, Ulusal Deniz Günü'nü kutluyor; ABD deniz ticaret endüstrisinin yanı sıra, ABD deniz ticareti yapan kadınların ve erkeklerin katkılarını göz önünde bulundurarak tatil ilan ettiği bu günde denizciliğin ulaşım, iş, emtialar, rekreasyon ve ulusal güvenlik bağlamında ülkeye yaptığı katkıları hatırlıyor.

SABD, Ulusal Denizcilik Gününü Kutladı

Her yıl 22 Mayıs'ta Amerika Birleşik Devletleri, Ulusal Deniz Günü'nü kutluyor; ABD deniz ticaret endüstrisinin yanı sıra, ABD deniz ticareti yapan kadınların ve erkeklerin katkılarını göz önünde bulundurarak tatil ilan ettiği bu günde denizciliğin  ulaşım, iş, emtialar, rekreasyon ve ulusal güvenlik bağlamında ülkeye yaptığı katkıları hatırlıyor.

22 Mayıs tarihi ABD için önemli sayılıyor çünkü 1819 yılı 22 Mayısı, ilk buharlı gemi  SS Savannah'ın başarıyla tamamladığı Atlantik geçişi için ABD'den hareket ettği tarih.  Yeni deniz ulaştırması ve ulaşım çağının başlangıcı olarak bu tarih kabul ediliyor.  

Ulusal Denizcilik Günü, ilk kez Kongre tarafından 1933'te ilan edildi; ancak Birleşik Devletler ticari bahriyesi, olağanüstü yüksek bir kaza oranı yaşarken ve bir yandan da birliklere gerekli malzeme ve hizmetleri naklettikleri II. Dünya Savaşı'nda bu gün özel bir önem kazandı.

S/S Savannah

ABD Denizcilik İdaresi internet sitesinde bu güne ilişkin yayınlanan bir metinde şu ifadelere yer verildi:  "1933 yılında Amerikan gemisi Savannah'ın Birleşik Devletler'den İngiltere'ye yaptığı yolculuk Atlantik Okyanusunun ilk başarılı geçişi oldu;  İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan ticari bahriyesinin 250.000'den fazla üyesinden 6.700'ü hayatını kaybetti, yüzlercesi savaş esiri olarak gözaltına alındı 800'den fazla ABD ticari gemisinin battı veya hasar gördü. Hepsi ülkelerine hizmet etti"

Geleneklerin bir parçası olarak, Birleşik Devletler Başkanı her yıl tatilin ve Birleşik Devletler Ticari Bahriyesinin önemini anlatan bir bildiri yayınlıyor . Başkan Donald Trump'in Ulusal Denizcilik Günü ilanı aşağıda sunulmuştur:

 

ULUSAL DENİZCİLİK GÜNÜ, 2017

- - - - - - -

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ DEVLET BAŞKANI

Ulusal Deniz Günü'nde, Birleşik Devletler Ticari Denizciliğimizin ticaret ve ulusal güvenliğimizi desteklemedeki önemli rolünü kabul ediyoruz. Denizcilerimizin gurur verici geçmişini ve ekonomimizi güçlendirme konusundaki önemli katkılarından dolayı onur duyuyoruz.

Amerikalılar uzun süredir güvenlik ve refah kaynağı olarak denize bakmışlardır. İki okyanusa ve Meksika Körfezi sınırlarına giren ve iç su yollarıyla çaprazlanan Amerika, deniz milleti olmaya mahkumdu. Ülkemizin büyüyen deniz ticaret devletlerine  bağlandığı ve yeni müttefiklerimiz arasında bağları pekiştirdiği için,  yeni başlayan Cumhuriyetimiz genişledi ve güçlendi.

Bugün, gemi  mürettebatı olan erkekler ve kadınlar, Ulusumuzun refahı ve güvenliği için temel teşkil etmeye devam etmektedir. Tüccar gemicileri de dahil olmak üzere denizcilik sektöründeki müşteriler ekonomik büyümemize destek veriyor ve geçen sene sadece 475 milyar doları aşkın mal ihracatını kolaylaştırıyor ve kritik savunma sanayi üssümüz olmayı sürdürüyor. Denizciler de denizlerimizdeki gözlerimiz ve kulaklarımız olarak hizmet ederek vatanımızı aktif bir şekilde koruyorlar. Ayrım ve cesaretle hizmet ediyorlar, savaş bölgelerine yöneliyorlar ve çoğu kez kendilerini  hayatımızı korumak adına feda ediyorlar.

Kongre, 20 Mayıs 1933'te kabul edilen ortak bir karara göre, SS Savannah tarafından 1819'da bir buharlı gemiyle ilk trans-okyanus seferi yapılmasını anmak için her yıl 22 Mayıs'ı "Ulusal Deniz Günü" olarak belirledi. Bu kararla Kongre, Cumhurbaşkanı'nı her yıl, uygun gözlem için çağrı yapan bir bildiri yayımlamasını yetkilendirmiş ve talep etmiştir.

ŞİMDİDEN, Ben, DONALD J. TRUMP, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Birleşik Devletler halkına bu güne uygun olarak Birleşik Devletler bayrağını evlerinde ve topluluklarında sergilemelerini çağırıyorum. Aynı zamanda, Amerikan bayrağı altında yelken açan bütün gemilerin o günlerde gemi kıyafeti giymesini de rica ediyorum.

 

DONALD J. TRUMP