6 yeni milli gemi

Türk donanması, özellikle son yıllardaki atılımlarla dünyanın gıptayla izlediği bir deniz gücü haline geldi. Cumhuriyetin 100'üncü yılına yaklaştığımız bu yıllarda, geriye dönüp bakıldığında başarılan işlerin ne kadar büyük olduğu görülüyor. Sadece son bir yılda 6 yeni milli gemi denize indirildi veya donanmaya teslim edildi.

Türk donanması dünyanın gıptayla izlediği bir deniz gücü haline geldi.

Türkiye’nin denizlerdeki gücünü artırmak ve bu alandaki ihtiyaca yönelik dışa bağımlılığı azaltmak için harekete geçen devlet, yerli ve milli projelerin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla özellikle son bir yılda önemli projeler bir bir hayata geçirildi. Türk donanması için son bir yılda 6 gemi ya denize indirildi ya da donanmaya teslim edildi. Yenisafak.com olarak sizler için her hafta bir milli veya yerli projeyi sizlere aktarıyoruz. Bu hafta da donanmaya katılan 6 gemiyi ele alacağız.

Burgazada

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında üretilen ada sınıfı korvetlerden üçüncüsü Burgazada, 18 Haziran 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle denize indirildi. Korvet 99,5 metre boyunda, 14,4 metre genişliğindeki gemi, 2 bin 400 ton ağırlığında bulunuyor. Su üstünde saatte 29 deniz mili üzerinde sürat yapabilen gemide, 35 megavat güce erişen gaz türbini ve dizel makinelerle çift pervaneden oluşan sevk sistemi yer alıyor.

İntikal sürati ile ikmal ve yakıt desteksiz 3 bin 500 deniz mili yani 6 bin 485 kilometre seyir menziline sahip gemi, 10 gün denizde kalabilme özelliğe göre tasarlandı. Bu şekilde ekonomik sürat olan saatte 15 deniz mili yani saatte 28 kilometre süratle 9 günde, saatte 29 deniz mili yani saatte 54 kilometre üzeri süratle 5 günde Aden Körfezi'ne intikal edebiliyor.

Korvet, 10 tonluk helikopter için gerekli platform, hangar ve kapsamlı destek ekipmanlarına sahip şekilde sahip inşa edildi. Burgazada Korveti, su üstü harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, komuta kontrol, asimetrik savunma harbi görevlerini icra edebiliyor.


Denizlerin ekonomik, siyasi ve askeri alandaki önemi her geçen gün artıyor. Bundan yola çıkarak hükümetin büyük önem verdiği deniz kuvvetleri için yapılan yerli savunma projeleri hız kesmeden devam ediyor. Başarısıyla uluslararası alanda model olmayı başaran Milli Gemi Projesi (MİLGEM), Türk deniz kuvvetleri personeliyle, Türk mühendis ve işçisinin örnek bir eseri olarak dikkat çekiyor. Savunma sanayinin öncü projeleri arasında yer alan çalışma, ülkemizin gemi inşa projelerini milli dizayn ve azami yerli katkı oranıyla gerçekleştirebilecek seviyeye ulaştığını gösteriyor.Milli Savunma Bakanlığı, Twitter'dan “İlk 2 gemisi görevde olan Milli gururumuz MİLGEM ada sınıfı korvetlerimizin 3.sü 2018, 4.gemisiyse 2020 yılında ordumuzun hizmetinde olacak" müjdesini verdi.İlk 2 gemisi görevde olan Milli gururumuz MİLGEM ada sınıfı korvetlerimizin 3.sü 2018, 4.gemisiyse 2020 yılında ordumuzun hizmetinde olacak. pic.twitter.com/wMYnRJna7Z— Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) 9 Mart 2017 Amaç yerli savaş gemisi üretmek Yenisafak.com olarak her hafta Türk savunma sanayi projelerini sizlere aktarıyoruz. Bu hafta da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli projelerinden biri olan Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesini ele alacağız. Yerli savaş gemisi üretmek amacıyla başlatılan MİLGEM Projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli projelerinden biri olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın liderliğinde yürütülüyor. Türkiye'nin milli imkanlarının azami oranda kullanıldığı MİLGEM Projesi kapsamında, Türkiye'de ilk defa günümüz teknolojisine uygun, yüksek standartlara sahip, komplike bir su üstü harp gemisinin dizayn ve entegrasyonu yerli sanayinin desteği ile milli imkanlar kullanılarak gerçekleştirildi. Heybeliada ve Büyükada hizmette ADA sınıfı gemilerden ilki olan TCG Heybeliada (F-511) 27 Eylül 2011, ikinci gemi TCG Büyükada (F-512) 27 Eylül 2013 tarihinde hizmete alındı. İnşasına İstanbul Tersanesi Komutanlığında devam edilen 3'üncü gemi Burgazada 18 Haziran 2016 tarihinde denize indirildi. Geminin 2018 yılında Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmete alınması planlanıyor.4. gemi olan Kınalıada korvetinin “İlk Kaynak Töreni" 18 Haziran 2016 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında icra edildi. Kınalıada'nın Aralık 2017'de denize indirilmesi, 2020 yılında Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmete alınması planlanıyor. Türk Deniz Kuvvetlerince milli gemi inşa projeleri ile dağınık halde bulunan yerli/milli bilgi ve tecrübe birikiminin bir araya getirilmesi, çok sayıda yerli sanayi kuruluşları, üniversiteler ve bilimsel kurumlarının da yönlendirilerek Türkiye'de yerli harp gemisi tasarım ve inşa kabiliyetinin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor. 

Kınalıada

Toplam 8 gemiden oluşan MİLGEM Projesi'nin dördüncü gemisi olan Kınalıada Korveti'nin inşasına 2015 yılında başlandı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle 3 Temmuz 2017 tarihinde denize indirildi.

20 ayda 29 adet blokun inşa edilmesiyle kızak üstünde birleşimi tamamlanan Kınalıada Korveti; 99,5 metre boyunda, 14,4 metre genişliğinde ve 2 bin 400 ton deplasmana sahip. Su üstünde saatte 54 kilometre üzerinde sürat yapan Kınalıada Korveti'nde toplam 106 personel görev alacak.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tuzla'da Kınalıada Korveti Denize İndirme töreninde konuştu. Burada uçak gemisinin de yapılacağı müjdesini veren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:"Ülke güvenliğimiz açısından kritik önemi olan projelerin sayılarını artırarak sürdüreceğiz. Savaş gemileri konusunda özel sektör ve askeri tersanelerde tamamlamış olduğumuz 14 adet projemiz bulunuyor. Önümüzdeki senelerde sözleşmesi imzalanacak 10 adet projemiz daha var. Tüm bu gelişmeler, ülkemizin bulunduğu bölgede gelişen tehditlere karşı denizcilik alanında geliştirdiğimiz çözümlere verdiğimiz önemin ifadesidir. İnşallah biz, uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız, hiçbir endişe taşımıyorum" diye konuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karşılarında bizi bulurlarVideo: "İnşallah uçak gemimizi de yapacağız"Video: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan milli savaş gemisi için ilk kaynak!

TCG Bayraktar

Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliğini taşıyan TCG Bayraktar, 22 Nisan 2017 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Bayraktar, tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi. Üst binası balistik korumalı olan gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip bulunuyor. Söz konusu gemi, Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliğini taşıyor.

Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak, SSM ve Türk Loydu denetiminde inşa edilen bu kapsamdaki gemiler, yine Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak.

Gemide, bir adet 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu yer alıyor. Yükleme ve boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin üç tarafında birer kapak bulunuyor. Gemide, ayrıca her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20+ knot sürat yapabilen 4 LCVP (Landing Craft, Vehicle, Personnel) çıkarma aracı yer alıyor.

Yerli üretim Milli amfibi gemi TCG Bayraktar, helikopter harekatı yapabilme, ateş desteği ve acil sağlık hizmeti imkanları sunuyor. 

TCG Alemdar

Denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar (A-582), 28 Ocak 2017 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Gemi başta denizaltılar olmak üzere zor durumda olan gemilere hızır gibi yardıma koşacak, sınıfının en modern gemilerinden biri olacak.

Alemdar'ın sahip olacağı kurtarma sistemleri ile denizaltı gemilerinde meydana gelebilecek kaza ve arıza durumlarında, personel azami 72 saat içinde kurtarılabilecek, yara alan, kaza veya arıza yapan su üstü gemileri yedeklenebilecek, dalgıç, uzaktan kumandalı su altı aracı 'rov' ve atmosferik dalış elbisesi kabiliyetleri ile düşen uçak ve helikopterler dahil olmak üzere su altında arama kurtarma faaliyetleri icra edilebilecek.

Gemi, NATO denizaltı kurtarma sistemi ve ABD denizaltı kurtarma sistemine uyumlu olacak, bu özellikleri ile uluslararası harekatta müşterek denizaltı kurtarma gemisi olarak da görev alabilecek.


TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yaptırılan ve inşasına 25 Mart 2015'te başlanan "TCG YZB. Güngör Durmuş" isimli loijstik destek gemisi, Başbakan Yıldırım'ın katıldığı törenle 8 Ekim 2016 tarihinde Tuzla Selah Tersanesi’nde denize indirildi.

106 metre boyunda, 16,8 metre genişliğinde ve 6 bin DWT kargo taşıma kapasitesine sahip gemi, 4 bin ton motorin, 335 ton helikopter yakıtı, 630 ton içme suyu ile Deniz Kuvvetlerinin tüm muharip unsurlarının akaryakıt ihtiyacını karşılayacak. Üstün özellikler ve yerli cihazlarla donatılan gemi, su, yiyecek ihtiyacını karşılayabilecek, tehditlere karşı kendini koruyabilecek, helikopter harekatı yapabilecek, küçük çapta cerrahi müdahaleleri yapabilecek imkan ve kabiliyetlere sahip.

Seyir halindeyken yüzdürmeli sistemle denizde akaryakıt ikmali yapabilen gemi, saatte 12,5 deniz mili süratle seyir menzili, 9 bin 500 deniz mili hızına ulaşabiliyor. Gemi, hiç ikmal yapmadan kargo yakıtını da kullanmadan, sadece kendi yakıtını kullanarak, dünyanın çevresi 1,5 kez dolaşabiliyor


Başbakan Binali Yıldırım Tuzla Tersanesi'nde Gemi İndirme Töreni'nde konuştu.Açıklamadan öne çıkan başlıklar:14 yıldır ülkemizin gücüne güç katıyor, güçlü ve büyük Türkiye için durmadan çalışıyoruz. Bölgede huzur ve istikrar inşa etmek için gayret ediyoruz. Huzur ve istikrar adası inşa etmek için Türkiye olarak bütün gücümüzle gayret ediyoruz. Her gemi inşasında, her fabrika açılışında gayemiz Türkiye'nin gücüne güç katmaktır. Denize inen gemiler, bacası tüten fabrikalardı. Atılan her adımı destekliyoruz. Taş üstüne taş koyan herkesi sonuna kadar destekliyoruz.18 Haziran'da Burgazada Korveti'ni denize indirip, 16 Temmuz'da da anfibi gemisini denize indirmeyi planlamıştık. Ancak bir gün önce o hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Denize indiremedik, üzüldük ama ülkemizi ikinci Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkardığımıza sevindik. Şimdi TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş'u denize indiriyoruz. Video: Terörle mücadelede kararlılık mesajı "Savunma sanayisinde büyük mesafe katedildi"Yüzbaşı Güngör Durmuş kahraman bir deniz subayıdır. Şehit yüzbaşımızın babası, annesi, eşi, kızları bizlerle beraberler. Yüzbaşı Güngör Durmuş ve bütün şehitlerimiz 79 milyonun kalbinde yaşamaya devam ediyor. Onlar bu milletin istiklali için canlarını feda eden birer kahramanlardır. Gemimizin birçok teknik özellikleri var. Bir lojistik gemisi. 9 bin ton kapasitesi var, 5 bin ton diğer imkanları tamamlayan, 9 bin mil kesintisiz seyahat yapabiliyor. En ağır helikopterlerin iniş kalkış yapabileceği, konteyner yaşıyabilen, küçük cerrahi müdahaleleri yapabilecek çok gelişmiş bir tekneden bahsediyoruz. Bütün bunlar ülkemizin savunma sanayisinde katettiği mesafeyi gösteriyor."1 gemi indirebilsek bayram olurdu"1978'de mesele başladığımda senede 1 gemi indirebilirsek büyük bayram olurdu. Türkiye bunu konuşurdu. Şimdi artık gemi indirmek, gemi teslim etmek, kızağa koymak vakai adiyeden oldu. Gemilerdeki yerlilik oranını süratle artırıyoruz, özellikle savunma sanayinde yüzde 20'den yüzde 60'a yükselttik. Türkiye istikrarsızlık ortasında bir istikrar adasıdır. Komşu ülkelerimiz için bir teminattır. Bu anlamda savunma yeterliliğimizin yanında caydırıcılık kabiliyetlerimizin de geliştirilmesi büyük katkı sağlayacaktır. "İleri geri laf edenlerin ne söyledikleri önemli değil"Suriye'de yaşanan olayların en büyük bedelini Türkiye ödemektedir. İçerde PKK terörü, dışarda DEAŞ, YPG, PYD terör unsurlarıyla Türkiye kararlılıkla mücadelesini sürdürmektedir. Fırat Kalkanı operasyonu, doğu ve güneydoğudaki operasyonların tek amacı ülkemizi terör belasından kurtarmaktır. Bunun için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. İleri geri laflar edenlerin ne söyledikleri bizim için hiç önemli değil. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sonrası silahlı kuvvetlerimizin itibar kaybına uğramıştır. Milletimiz sağduyu, basiret sahibidir. Bu terör elemanlarıyla, vatanında, milletine, bayrağına sahip çıkan yurtsever askerlerimizi ayırt etmiş, bu alçaklara gereken dersi vermiştir. Denizcilik sektörüne güzel haberDevletimizin denizcilik sektörüne yaptığı katkılar destekler 14 yıl boyunca denizciliğimizin dünyada 14. büyük ülke unvanına kavuşmasını sağlamıştır. Bugün dünya deniz ticaretini kontrol eden 30 ülke içinde Türkiye 14. olarak yerini almıştır ancak bu yeterli değildir. Tersanelerimizin imar planı için ödemesi gereken 5 milyonu almadık. Ayrıca tersanelerimizin hazineye ödedikleri kira bedellerinde de 10 katı düzeyinde indirim sağlanmıştır.Her tersane cirosunun sadece binde birini kira ile ödeyecektir. 2015 yılında 1 milyar ciro oluştuysa tersanecilerimiz bunun için 40 milyon kira bedeli ödemeleri gerekiyordu şu anda sadece 3 milyon ödeyecekler. En büyük desteklerimizden birini bugün burada açıklıyoruz. Tersanelerimiz 49 yıllığına kiralanmıştı. Kira süresinin bitmesine 18 yıl kaldı. Sıfırlıyoruz, tekrar 49 yıla çıkarıyoruz. Bu tersanelerimizin geleceği daha iyi görmesi, plan yapması ve kredi saygınlıklarının artmasını sağlayacak. Kredi kapasitelerini de 3 kat artırmış olacağız. Yüzbaşı Güngör Durmuş Gemisinin gücümüze güç katmasını, ülke savunmasında başarılı olmasını diliyorum. Gemimiz ülkemize milletimize hayırlı olsun.

Şehit Kıdemli Üsteğmen Ari̇f Ekmekçi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa edilen yerli üretim Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi, 8 Temmuz 2017 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle denize indirildi.

İsmini, 1993 Deniz Kurdu Tatbikatı sırasında kaybolan ve cenazesi 15 yıl sonra bulunan şehit SAT Komandosu Deniz Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi'den alan yerli üretim gemi, 106,51 metre boy, 16,80 metre genişlik ve 6 bin 150 ton yakıt taşıma kapasitesine ve helikopter platformuna sahip. 9 bin 500 deniz mili (17594 kilometre) seyir siasına sahip gemi saatte 12 deniz mili (22 kilometre/saat) üzerinde sürat yapabilecek.