48 geminin bekleyişi devam ediyor: 1000 denizci mahsur kaldı!

Taşıdıkları Avustralya kömürü nedeniyle Çin açıklarında mahsur kalan gemilerin sayısı 50'nin altına düştü. Ancak Avustralya ile Çin arasında devam eden ticari çıkmaz nedeniyle hala yaklaşık 1000 kadar denizcinin mahsur kaldığı tahmin ediliyor.

Pekin, Avustralya hükümetinin Wuhan'da ortaya çıkan COVID-19'a yönelik yaptırımlarına misilleme niteliğinde bir yanıt olarak Avustralya'dan Çin'e gelen kömürü ithalatını engellemeye başlamıştı.

1000 denizci mahsur kaldı!

Taşıdıkları Avustralya kömürü nedeniyle Çin açıklarında mahsur kalan gemilerin sayısı 50'nin altına düştü. Ancak Avustralya ile Çin arasında devam eden ticari çıkmaz nedeniyle Çin açıklarında bekleyen bu gemilerde hala yaklaşık 1000 kadar denizcinin mahsur kaldığı tahmin ediliyor.

48 geminin bekleyişi devam ediyor!

Braemar ACM'nin yayınladığı son verilere göre bu hafta itibarıyla Avustralya kömürü ile Çin açıklarında 11 capesize tipi ve 37 panamax tipi kuruyük gemisi olmak üzere 48 geminin bekleyişi devam ediyor. Bu gemilerden bazılarının geçen yılın Nisan ayından bu yana boşaltılmayı beklediği bilinmekte.

Gemi operatörleri, denizcilik dernekleri ve denizci sendikaları, hükümetleri Çin'in kıyı şeridinde pek çok denizcinin mahsur kalmasına neden olan çıkmazı çözmeye çağırıyorlar.

Siyaset bir kenara bırakılmalı!

Splash247 isimli haber sitesine göre, The Mission to Seafarers'ın savunuculuk ve bölgesel angajman direktörü Ben Bailey, yaptığı açıklamada, "Denizciler siyasi bir anlaşmazlığın ortasında kaldılar... Siyasetin bir kenara bırakılması ve bu krizlerin insani tarafının tanınması hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Dökme yük gemisi talebi üzerinde olumlu bir etki!

Braemar ACM'den araştırmacılar, kömür yasağının dökme yük gemisi talebi üzerinde olumlu bir etki yarattığına dikkat çekerek; ''Bir yanda Japonya ve Hindistan'a gönderilen Avustralya kömürü var. Öte yandan Çin, 2015'ten bu yana ilk kez Güney Afrika kömürünü ithal ederek kaynaklarını daha da çeşitlendirdi.'' dedi.

Hafiflese de devam ediyor!

Denizcilik kuruluşu BIMCO bu hafta yaptığı açıklamada; "Çin ile Avustralya arasındaki ticari çıkmaz hafiflese de devam ediyor. Ancak buna rağmen gemi sahiplerinin ve operatörlerin ne kadar beklemeleri gerektiğine ve iki ülkenin yakın gelecekteki ticari ilişkilerinin nereye evirileceğine dair hiçbir bir sinyal verilmiyor.''

 


KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER